У Уједињеним Арапским Емиратима

Представници Регулаторне агенције на Свјетској радио-конференцији

  • 15.12.2023. 15:59

Представници Регулаторне агенције за комуникације, у оквиру делегације БиХ, учествовали су на Свјетској радио-конференцији (WRC-23), која је одржана у организацији Међународне уније за телекомуникације (ITU), од 20. новембра до 15. децембра у Уједињеним Арапским Емиратима.

Као чланица CEPT-a (European Conference of Postal and telecommuniactions Administrations), БиХ је прије почетка конференције потписала све заједничке европске приједлоге, а као директни предлагач, била је укључена у двије контрибуције:

- појединачни захтјев БиХ за додјелу нове орбиталне позиције и упис у радио-дифузни сателтиски план Broadcasting-Satelite Service (BSS). Овај захтјев је усвојен у првој седмици конференције и БиХ је умјесто постојеће деградиране орбиталне позиције 56Е добила нову позицију 26.5 W.

- у сарадњи са још седам земаља, прихваћен је захтјев БиХ за упис у план за фиксни сателитски сервис Fixed Satelite Service (FSS) и приједлог за измјену регулативе Међународне уније за телекомуникације у вези са олакшањем процедура за нове захтјеве.

„Обје контрибуције су од посебног значаја за БиХ, јер је ријеч о поступцима добијања орбиталних позиција који се кроз међународно усаглашавање воде једном на сваких 15-20 година. Овај пут су успјешно окончана оба процеса за орбиталне позиције по BSS и FSS плану, након чега се врши упис у Свјетски радио правилник“, рекао је Драшко Милиновић, генерални директор Агенције. Он је посебно нагласио да је усвајање ових докумената на WRC-23 завршница процеса који траје три године, а који је водио Радиокомуникацијски биро Међународне уније за телекомуникације.

„У припреми рада конференције вршен је дугорочни и сложен поступак припреме докумената који на глобалном нивоу регулишу управљање радио-фреквенцијским спектром, као и координација и усаглашавање са свим државама на које се односе изнесени приједлози“, рекао је Милиновић.

Завршне документе WRC-23 потписали су данас овлаштени представници Агенције, који су учествовали на конференцији у оквиру делегације БиХ.

Пратите нас и путем Вибера