Namjere kontraproduktivne

Prijetnje SDA o promjeni imena Republike Srpske potpuna greška

  • 29.01.2019. 19:22

Prijetnje iz SDA da će pred Ustavnim sudom pokušati da ospore ime Republike Srpske potpuna su greška. Nisu u skladu sa dejtonskim sporazumom i usporavaju  proces formiranja Vlasti. 

Poruka je Ruskog ambasadora, nakon vanredne sjednice PIK-a , posvećene najavama iz Stranke demokratske akcije. Iz zajedničke izjave Rusi su ponovo izdvojili mišljenje. Zaključci nisu  fokusirani na aktuelno stanje u BiH, a nakon najava iz SDA, već su šireg karaktera i zbog toga nismo mogli da ih prihvatimo zaključke, poručuje Petar Ivancov, koji je inicirao zasjedanja ambasadora Savjeta za sprovođenje mira.

"Ja se nisam mogao pridružiti tekstu, koji ćete uskoro dobiti i vi, iz čitavog niza razloga. Nažalost, ovaj tekst ne fokusira se na ovim problemima, koji danas postoje, zbog ove nastale situacije. On je šireg karaketera i u njemu se govori o greškama svih politićkih akatera, Kao rezulatat svi su krivi, a možda niko nije kriv", kaže Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Ruski ambasador je bio najglasniji u osudi posljednjih pokušaja iz SDA, dok su ostali abasadori članica PIK-a tek u nekoliko rečenica reagovali na  takve najave. U zajedničkoj izjavi navodi se da su namjere iz SDA kontraproduktive i neodgovorne. Tačnije, podrivaju izgradnju povjerenje, ali u daljem tekstu osuđuje se ponašanje svih političkih lidera i njihova retorika kojom, kako se navodi, dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

Savjet za sprovođene mira bavio se i deklaracijom, koju je nedavno usvojio Hrvatski narodni sabor. Ambasadori pozivaju sve političke lidere da se posvete formiranju Vlasti, kako bi, kako kažu, BiH krenula naprijed. Namjere da se pred Ustavnim sudom ospori ime definisano Ustavom i Dejtonskim sporazumom, prouzrokuju nestabilnost i smanjuju povjerenje među narodima i ne doprinose rješavanju problema, podsjeća ruski ambasador. 

"Ja sam isto, ili možda na veći način zainteresovan, za stabilnost BiH, ali to što se desilo u četvrtak, narušilo je tok pregovora. I to je ta poruku, koju smatram da trebam danas poslati", rekao je Ivancov.

Ivancov zaključuje da ne osporava pravo bilo kome da se obrati Ustavnom sudu u vezi sa problemima, koje imaju svi narodi u BiH.

Međutim, što se tiče posljednjih najava iz SDA to, kaže, nije usmjereno ka rješavanju problema, jer nije moguća izmjena imena Republika Srpska. 

Sve je napravljeno da bi izazvalo neku reakciju, a tako bi se samo komplikovao proces pregovora i to treba zaustaviti, zaključuje ruski ambasador. Podsjeća da ima problema oko formiranja vlasti, i ti problemi treba da se rješavaju kroz dijalog, koji je poručuje i temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм