Prodanović: Drugi neće završavati naše obaveze

  • 11.03.2021. 08:26

Član Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između parlamenta BiH i Evropskog parlamenta Lazar Prodanović poručio je da BiH drugi neće završavati obaveze, te da nije optimista da će biti u poziciji da dobije pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu bez pozitivnih odgovora na neka evropska pitanja.

Savjet ministara u utorak je donio niz zaključaka da bi što prije bile pokrenute aktivnosti na pripremi, usaglašavanju i usvajanju pozicije BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, te utvrđivanju sastava delegacije BiH za ovaj sastanak.

Kao okvirni datum za sastanak predložen je 13. april, a formalna potvrda se očekuje.

Prodanović smatra da BiH ne može da očekuje mnogo, ako u aprilu ne bude imala pozitivne odgovore na neka evropska pitanja i očekivanja.

"Nisam optimista bez ispunjenja minimuma od 14 prioriteta da ćemo biti u poziciji da imamo pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu. Obaveze koje su naše neće nam drugi završiti", rekao je Prodanović za "Glas Srpske".

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović rekao je za "Glas Srpske" da će sigurno biti riječi o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i šta je BiH uradila na tom putu.

On je dodao da se BiH treba fokusirati na napredak, a da će Evropa to ocijeniti, te napomenuo da odluku o kandidatskom statusu donosi Evropska komisija, odnosno zemlje članice EU.

"Za BiH bi takva odluka bila pozitivan korak naprijed, posebno psihološko-politički korak u smislu jačanja EU integracija o kojima postoji apsolutni konsenzus političara", istakao je Dilberović.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.