Sarajevo

Propao dogovor opozicije Republike Srpske sa SDP-om BiH?

  • Извор: АТВ
  • 28.11.2022. 19:08

Dogovor opozicije Republike Srpske i SDP-a BiH, navodno je propao. O Izboru petog delegata u srpskom klubu Doma naroda BiH, SDS, PDP i Nebojša Vukanović pregovarali su sa strankama iz drugog enititeta.

Nakon razgovora u Sarajevu tvrde da se nisu dogovorili. A možda i jesu, što će se pokazati na sjednici Narodne skupštine, kada  će narodni poslanici  odlučivati koga šalju u Dom naroda BiH.

"Nismo napravili nikakav dogovor, vrlo argumentovano, sa vrlo ozbiljnim namjerama smo vodili razgovor, ali nije postignut nikakav dogovor. Da li će do dogovora doći, znaće se u srijedu", kaže v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević.

Opozicionari bi u vlast po svaku cijenu, što mnogi od njih ne kriju. Za to bi morali da popuste zahtjevima iz drugog eniteta, poput članstva BiH u NATO. Važne odluke su uvijek na Domu naroda, a tamo su od pet, potrebna četiri glasa. Tri već ima SNSD, jedan SDS. Preostali je ili PDP, Pokret za državu ili SNSD. Opozicionari računaju na glasove pet poslanika Pokreta za državu, sa čijim su predstavnicima i razgovarali. 

"Sve treba učiniti da Dodik ne dobije četvrtog delegata u Domu naroda jer je to jedina mogućnost da uspijemo kao narod", kaže lider PDP-a Branislav Borenović.

"Ovo je jedna sedmica odluke u kojoj će se odlučiti da li će ova zemlja ići putem normalizacije odnosa, da li će se stabilizovati prilike, osloboditi institucije", poručuje Nebojša Vukanović. 

Poslanici Pokreta za državu, barem ona dva iz SDP-a moraće poštovati volju stranke, kaže Nermin Nikšić. U dilemi su isključivo zbog ponude da Pokret bude dio Vlade Srpske. 

"Dileme koje su pred nama nisu ništa manje ali ćemo donijeti svoju odluku, jasno je saopštiti kada dođe vrijeme i nositi teret te odluke", kaže Nikšić.

Na plan opozicije oštro reaguju pobjednici izbora. Vladajuća koalicija poručuje da se interesi Srpske u Sarajevu brane jedinstveno. Srpsku bi trebalo da brani većina koja je dobila podršku naroda, kaže lider SNSD-a.

"Po njihovom poslovniku koji su oni nametnuli, prosta većina četiri, matematika kaže da je to tri. Ali eto oni su uradili da je to četiri. Zato je važno da se ima četiri, da bi se tamo moglo na najbolji način opet, ne blokirati, kako oni to predstavljaju, ali i blokirati ako treba, da bi se na najbolji način zaštitili interesi Republike Srpske", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

SNSD računa na 56 ruku u Narodnoj skupštini. To znači da će za izbor četvrtog delegata iz ove stranke glasati i pojedini opozicionari. Nezvanično, nekoliko SDS-ovih poslanika se nećka da li uopšte da podrži listu svoje partije za Dom naroda Parlamenta BiH.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм