U BiH ne postoji zakon o praznicima

Propao još jedan pokušaj Bisere Turković da diriguje srpskim diplomatama: "1. mart nije naš praznik"

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2022. 19:05

Propao je još jedan pokušaj Bisere Turković da diriguje srpskim diplomatama širom svijeta. Na zahtjev ministra spoljnih poslova BiH, da se državama prijema uputi nota o 1. martu kao tzv. Danu nezavisnoti BiH, odgovorilo je 18 srpskih diplomata. Ambasadori i konzuli podsjećaju Turkovićevu da u BiH ne postoji zakon o praznicima.

O tome će, stoji u zajedničkom pismu diplomata, obavijestiti sve zemlje prijema. 

"Ne postoji praznik pod nazivom "Dan nezavisnosti BIH", ali ta nezakonitost Vam nije zasmetala da zahtijevate od nas ambasadora i generalnih konzula da koristeći instrumente diplomatske komunikacije obmanemo institucije zemalja prijema, upućujući ih na nepostojeći praznik, ujedno time praveći lažni kontinuitet današnje državne zajednice nastale u Dejtonu sa ratnom „Republikom BiH“", stoji u pismu.

Za 1. mart, srpski narod u BiH vežu gorka sjećanja. Tog datuma, 1992. godine na Baščaršiji ubijen je srpski svat i tada su počeli sukobi u BiH. Skloni smo zaključku da je ova instrukcija i poslata da bi se na međunarodnom planu promovisao bošnjački hegemoniza kao model stvaranja novog državnog uređenja BiH u kojem nema mjesta za srpski i hrvatski narod, poručuju srpski ambasadori.

"Mi nismo ambasadori Republike Bosne i Hercegovine, već ambasadori i generalni konzuli dejtonske BiH. BiH tri ravnopravna konstitutivna naroda, i ambasadori i generalni konzuli iz Republike Srpske i iz reda srpskog naroda. Zato će 01. mart za nas uvijek biti dan kada je ubijen srpski svat na Baščaršiji i dan kada je počeo tragični sukob", kaže Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi.

"1. mart je primjer kako stvari u BiH funkcionišu. Dakle za jedan narod ono što predstavlja dan žalosti, za drugi narod je to dan koji treba slaviti. I ne bi tu bilo ništa sporno, svako ima apsolutno pravo da slavi šta želi da slavi da nema nametanja svoje volje drugom narodu", rekla je Milica Ristović Krstić, ambasador BiH u Grčkoj.

U 18 ambasada i konzulata BiH povodom 01. marta neće biti nikakvih aktivnosti. Ambasadori poručuju da neće obmanjivati zemlje prijema. 

"Bisera Turković i ovaj put predstavlja Bosnu i Hercegovinu kao zemlju jednog naroda u kome se uvažavaju samo bošnjački nacionalni interesi, identitet i kultura. Sve što ima veza sa druga dva konstitutivna naroda predstavlja se kao ilegalno i nepostojeće. Kontinuirano doprinosi nestabilnosti i dubokoj podijeljenosti Bosne i Hercegovine", kaže Bojan Vujić, ambasador BiH u SAD-u.

"Ovakve instrukcije predstavljaju diskriminaciju Srba jer Srbi ne proslavljaju datume kao što su 1. mart i 25. novembar. Njima se otvoreno podriva konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, a istovremeno se narušava ugled BiH u zemljama prijema", kaže Biljana Gutić Bjelica, ambasador BiH u Mađarskoj.

Ovo nije prvi put da Bisera Turković pokušava da obmane javnost širom svijeta. Do sada su odbijene i njene instrukcije za 11. juli i 25. novembar. Sve te zahtjeve, srpske diplomate smatraju nelegalnim i pokušajima zloupotrebe.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.