Profesor na Fakultetu za diplomatiju

Proroković: Šmit izgubio sve šanse da bude novi Ešdaun

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2021. 10:02

Profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbjednost u Beogradu Dušan Proroković rekao je da je bila očekivana odluka da Kristijanu Šmitu ne bude dozvoljeno obraćanje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, te da je spinovanje u medijima da bi on mogao biti "novi Pedi Ešdaun" bilo nerealno i neutemeljeno.

Proroković je napomenuo da su Rusija i Kina osporile izbor Šmita za visokog predstavnika, te da je bilo potpuno normalno da blokiraju i njegov izvještaj o BiH, ali i samo pojavljivanje na ovoj sjednici.

"Mislim da ćemo to i dalje gledati, ako se budu ponavljale ovakve i slične sesije ne samo u UN već i u nekim drugim međunarodnim organizacijama", rekao je Proroković za "Glas Srpske".

On smatra da je početak kraja Šmitovog mandata bio način na koji je došao u BiH, jer je visoki predstavnik u jednom entitetu.

"Verujem da će on pokušati da ostane `aktivan` oko izmena Izbornog zakona BiH. I to je njegov maksimum koji mu je trenutno na raspolaganju. A što se Srpske tiče, pretpostavljam da će Vašington nastaviti sa pritiskom, ali ne treba zaboraviti i da imamo Rusiju i Kinu koje insistiraju na doslednoj primeni Dejtona", rekao je Proroković.

U tim okolnostima, istakao je on, uticaj Šmita će stvarno biti minimalan.

On kaže da je bila očekivana i odluka Savjeta bezbjednosti UN da se EUFOR-u u BiH produži mandat, jer trenutno nema drugih rješenja.

"NATO nije spreman da šalje neke nove vojne snage u BiH, a pitanje je i po kojem pravnom osnovu bi to moglo biti učinjeno", istakao je Proroković.

On smatra da specijalni izaslanik Bijele kuće za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar neće ništa postići svojim tvrdim stavom, osim što će dodatno isprovocirati "nezapadne aktere" globalne politike da reaguju.

"Nakon njegovih prvih javnih istupa vidljivo je da se on ponaša poput slona u staklarskoj radnji i ako nastavi s tim to će i političku krizu u BiH učiniti još kompleksnijom", rekao je Proroković.

Prema njegovom mišljenju, opcije za raspetljavanje političkog čvora u BiH jesu da vraćanje na izvorni Dejton ili mirna disolucija.

"Da li će to razdvajanje biti samo funkcionalno pa će se ići na konfederaciju ili `rasturanje` države na tri dela, to u ovom trenutku ne mogu da kažem, ali vidim spremnost Rusije i Kine da se ide na prvu opciju, te je sada na SAD da odluče, da li su za to ili će posledice biti ovo drugo", rekao je Proroković.