"Tekbir - Alahu ekber"

Kojić: Proslava u Bužimu izaziva stresna sjećanja kod Srba

  • 13.02.2021. 16:37

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da nedavna proslava u Bužimu uz povike "tekbir - Alahu ekber", maskirne uniforme i zastave takozvane Armije BiH izaziva jake, negativne emocije i stresna sjećanja Srba na zločine koji su počinjeni pod tim ratnim poklicima.

Kojić je rekao Srni da ovakva obilježavanja određenih ratnih događanja ni na koji način ne doprinose pomirenju i suživotu naroda u BiH.

On je naveo da ga zabrinjava činjenica što među Bošnjacima očigledno postoje nove i indoktrinisane generacije, koje se ugledaju na takvo ponašanje.

"To proizvodi veliku nesigurnost i takvim obilježavanjima se šalje ružna poruka Srbima u BiH koji pomenute ratne poklike smatraju oličenjem ubijanja i zločina koje su činili pripadnici odreda `El mudžahedin`. A zna se da su oni počinili zvjerske i ritualne zločine nad zarobljenim Srbima i civilima na ozrensko-vozućkom ratištu", rekao je Kojić.

On je rekao da ovakva obilježavanja podsjećaju Srbe na period kada su im mudžahedini tokom rata u BiH brutalno odsijecali glave.

Тагови: