Sarajevo

Protest ispred OHR-a: Zatražena ostavka Šmita, za sutra najavljen nastavak

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2022. 21:25

Građani koji su se okupili večeras ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zatražili su ostavku Kristijana Šmita i najavili da će protest nastaviti sutra, ali bez političara.

Građani, okupljeni na protestu protiv najavljenih odluka Šmita o izmjeni Ustava Federacije BiH (FBiH) i Izbornog zakona BiH, zatražili su da se o mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije i poručili Šmitu da ovakav zakon sprovodi u Njemačkoj.

Okupljeni su pozvali Šmita da im se obrati.

Portal "Kliks" prenosi da su među više hiljada građana bili i politički lideri iz FBiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić i drugi.

Veliki broj policajaca je žičanim ogradama obezbjeđivao prilaz zgradi OHR-a.

Protesti su organizovani protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH u obliku koji bi, smatraju, "donio nove unutrašnje probleme u BiH, kreirao nove diskriminacije i koristio jedino interesima HDZ-a".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je ranije danas na konferenciji za medije da je razgovarao sa Kristijanom Šmitom i upozorio ga da se ne upušta u nametanje izmjena Izbornog zakona BiH.


(Foto: Twitter)


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм