Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba

Radanović: Bakir Izetbegović dao doprinos da u FBiH nema Srba

  • Извор: СРНА
  • 05.02.2023. 14:48

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba Đorđe Radanović rekao je da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je od 1992. do 1995. godine bio šef kabineta svog oca i upravljao svim procesima u tadašnjij "republici BiH", dao doprinos da u Federaciji BiH nema Srba.

Radanović je rekao da izjava Izetbegovića da je najmanji i najmanje zahtjevan za osvajanje srpski klub delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jer Srba u FBiH ima 30 puta manje nego Bošnjaka, najbolje odslikava njegov odnos prema Srbima.

"Politika koja je proklamovana putem SDA zasnovana je na `Islamskoj deklaraciji` Alije Izetbegovića u kojoj je više puta navedeno da tamo gdje su muslimani manjinski narod moraju da se ponašaju po određenim pravilima, a kada postanu većinski narod postaju faktor koji nameće svoj način života. Bakir Izetbegović se vjerovatno rukovodi tom politikom koju je napisao njegov otac Alija i samim tim što minimizira broj Srba", rekao je Radanović za Srnu.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH navodi da na teritorijama koje je kontrolisala tzv. Armija BiH i MUP tzv. Republike BiH gotovo da nema Srba.

"Riječ je o kantonima koji su dominantno bošnjački. Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski, Goraždanski i Unsko-sanski kanton u kojim dominiraju Bošnjaci izrazito su prepoznatljivi kao gotovo nemogući za život Srba", naglasio je Radanović.

Prema njegovim riječima, politika koja je vladala od 1992. do 1995. godine na tim područjima dovela je do toga da se 541.000 Srba, koji su tu živjeli, iseli iz FBiH, što je naročito primjetno u Sarajevskom kantonu koji nije ništa učinio da Srbi mogu ostati.

"Bakir Izetbegović u vrijeme od 1992. do 1995. godine bio je šef kabineta Alije Izetbegovića i upravljao je svim procesima u tadašnjoj `republici BiH`. Upravo je on dao doprinos da Srba u FBiH nema", smatra Radanović.

Radanović je ukazao da je simptomatično za teritoriju FBiH da je više Srba živjelo na tom prostoru 1996. godine nego danas.

"To je politika islamizacije BiH i zaista ne postoji blaži termin. Svako ko mi kaže da govorim teške riječi na račun Bošnjaka poručujem da jednostavno samo želim da kažem istinu", dodao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, govoreći o formiranju vlasti u FBiH, uz ocjenu da je SDA nezaobilazan faktor, izjavio da je najmanji i najmanje zahtjevan za osvajanje srpski klubdelegata jer Srba u Federaciji ima 30 puta manje nego Bošnjaka, ali da taj dio kontroliše SDP.