Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Bošnjaci žele državu bez Srba i Hrvata

  • Izvor: Srna
  • 25.07.2022.21:47

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ocijenio je da je koncept izmjene Izbornog zakona BiH Kristijana Šmita i način raspodjele mandata u Domu naroda Federacije BiH (FBiH) usmjeren na to da bošnjačke stranke uzmu srpske mandate.

Radanović je u izjavi Srni rekao da to osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP, DF, SBB, SDBiH, NS na visoka mjesta stavljena lica koja su se samo izjasnila kao Srbi, a čiji je identitet upitan.

"Ako je izabran sa liste SDA, nosilac visokih ratnih odlikovanja muslimanske Armije BiH, borio se u ratu protiv Srba u BiH, znao za zločine muslimana nad Srbima, onda taj izjašnjeni Srbin ima zakonski legalitet da bude izabran u Dom naroda ispred srpskog naroda, ali nema nikakav legitimitet", istakao je Radanović.

Bošnjaci, tvrdi Radanović, žele državu bez Srba i Hrvata.

"Prvi put u BiH je samo najavljeno da se može desiti da samozvani visoki predstavnik donese odluku koja nije 100 odsto u korist Bošnjaka, a, prema najavama, to može pomoći da Hrvati u FBiH ostvare svoja prava i odmah su se mobilisale sve bošnjačke političke partije i najavljuju se veliki protesti ispred zgrade OHR", rekao je Radanović.

On je naveo da Šmit želi protivpravno da nametne Srbima cenzus od tri odsto jednog naroda u jednom kantonu u FBiH, jer 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo u FBiH, treba da izabere 17 delegata u Dom naroda FBiH.

Prema njegovim riječima, 7.058 Srba živi u Tuzlanskom kantonu, što čini 12,48 odsto svih Srba u FBiH i to je minimalno da taj kanton daje dva Srbina u Dom naroda FBiH.

On je pojasnio da bi tako 5.543 Srba koji žive u Zeničko-dobojskom kantonu, što je 9,8 odsto cjelokupne srpske populacije u FBiH, izabralo jednog srpskog delegata u Dom naroda.

Radanović je naveo i da je u Kantonu Sarajevo popisano 13.300 Srba, što je 23,51 odsto srpske populacije u FBiH, što čini minimalno četiri srpska delegata u Domu naroda iz Kantona Sarajevo, te dodao da će po Šmitovim najavljenim pravilima Kanton Sarajevo dati četiri delegata u klub Srba.

"U Srednjobosanskom kantonu je 3.043 Srba, što je 5,38 odsto svih Srba u FBiH, a što je dovoljno da dobiju jedno mjesto u Domu naroda FBiH, dok će 6.432 Srba iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, što je 11,37 odsto svih Srba u FBiH, imati pravo na dva mandata", rekao je Radanović.

U Bosansko-podrinjskom kantonu, kaže Radanović, popisano je 885 Srba, što je 1,56 odsto srpske populacije u FBiH, tako da Goražde neće dati nijednog Srbina u Dom naroda FBiH, kao ni Posavski kanton gdje je popisan 831 Srbin.

U Livanjskom kantonu /Drvar Grahovo Glamoč Kupres Livno Duvno/ je popisano 10.905 Srba, što je 19,28 odsto svih Srba u FBiH, što znači da će u Domu naroda FBiH biti tri delegata iz Drvara, Grahova, Glamoča.

Unsko-sanski kanton će, kako je naveo Radanović, dati dva delegata iz reda srpskog naroda, jer je u tom kantonu popisano 8.452 Srba, što čini 14,94 odsto svih Srba u FBiH.

Radanović je ocijenio da će za preostala dva mandata "Šmit osmisliti pravnu formulaciju kako bi ih dobile bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu".