Radanović: Zastava "Hercegbosanske županije" - provokacija

  • 03.02.2021.12:39

Postavljanje na zgradu Policijske stanice u Drvaru neustavne zastave "Hercegbosanske županije", pod kojom su počinjeni najveći zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu, predstavlja čistu provokaciju, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

"Postavljanje neustavne zastave nakon 15 godina na Policijsku stanicu u Drvaru je čista provokacija, 95 odsto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni istu zastavu smatraju neprijateljskom. Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu", rekao je Radanović Srni.

On je naveo da je dva puta utvrđeno da je zastava "Hercegbosanske županije" neustavna kao i grb, te u obrazloženju presude Ustavnog suda FBiH navedeno da takva zastava izražava nacionalna osjećanja samo jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog.

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ukoliko Livanjski kanton usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

On podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva "županija".

Radanović je pozvao aktuelne predstavnike srpskog naroda koji su zastupljeni u organima Livanjskog kantona da odgovore otkuda neustavna zastava "Hercegbosanske županije" u Drvaru nakon 15 godina.

"Ko su tri novoizabrana srpska ministra u Vladi Livanjskog kantona u čijem mandatu je postavljena neustavna zastava na zgradi Policijske stanice u Drvaru, gdje su Srbi većinski policajci?", pita Radanović.

On je naveo da se u pitanje dovodi i da li su u novoj Vladi Livanjskog kantona legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda.

"Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je sa ljudima koji nose hipoteku ustaške politike", tvrdi Radanović.

Na zgradu Policijske uprave u Drvaru postavljena je neustavna zastava "Hercegbosanske županije".