Čekaju dio kolača

Raspodjela funkcija na nivou BiH: Ko se nada foteljama?

  • Извор: АТВ
  • 01.02.2023. 19:11

Raspodjelu fotelja na nivou BiH čekaju svi politički akteri. Pojedini bi mogli i da zamijene fotelje, a među njima je Zoran Tegeltija. Umjesto ministra finansija u Savjetu ministara, mogao bi u direktorsku fotelju Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Mjesto ministra finansija prema našim saznanjima dobiće SNSD-ovci iz Istočnog Sarajeva.

"Što se tiče nivoa BiH tu postoji šira koalicija, zato što imaju i subjekti političkih stranaka iz Federacije. I naravno da već postoje strukture unutar naše stranke koje vode računa o pozicijama i koje se mogu zamijeniti unutar vlasti BiH", kaže Luka Peterović, generalni sekretar SNSD-a. 

Svoj dio kolača očekuju i SNSD-ovi partneri iz Republike Srpske. Pozicije zamjenika već su podijeljene.

DEMOS je dobio mjesto u Ministarstvu komunikacija i transporta.

"Na nivou BiH samo je imenovan Savjet ministara, mi smo dobili jednog zamjenika, a očekujemo da u budućim razgovorima adekvatno našem učešću sa brojem poslanika, imamo i na izvršnim pozicijama članove naše stranke", ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

"Jedan poslanik je mnogo ozbiljniji procenat u pregovorima i vlasti. Mi te pregovore nismo završili i to je još u nekoj magli kada bude nešto konkrektno onda možemo i mi da imamo svoj stav. Nadam se da ćemo vrlo brzo završiti te pregovore. Kao i svaka partija očekujemo verifikaciju svojih rezultata", kazao je Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske.

Fotelje u Savjetu ministara već su popunjene, ali su ostale brojne druge. Od zajedničkih agencija pa do instituta. Nekoj od pozicija nadaju se i Socijalisti. 

"Ja očekujem da će i Socijalistička partija shodno svom obimu podrške koji je pružila izboru člana Predsjedništva BiH imati adekvatno učešće. Ne možemo imati učešće koje imaju druge partije koje imaju svoje direktno izabrane poslanike ali u određenom kapacitetu nadam se da ćemo ostati pri tom dogovoru koji smo imali svojevremeno u Banjaluci, da ćemo i na tu temu razgovarati", smatra Petar Đokić.

Nakon povrataka iz opozicije, želja imaju i u SPS-u. Od nivoa BiH, kažu, važnije su pozicije u Republici Srpskoj. 

"Mi mislimo da u Savjet ministara trebaju da se šalju dobri kadrovi i da ćemo mi odgovoriti i na pitanje vezano za formiranje vlasti i konstituisanje drugih vlasti na nivou BiH i imamo kadrove i za nivo Sarajeva, ali nama je prioritet ovdje Republika Srpska", izjavio je Goran Selak, predsjednik SPS-a. 

Što se bezbjednosnih agencija tiče, dijeliće se između SNSD-a, HDZ-a BiH i osmorke. U tom sektoru pojedincima su odavno istekli direktorski mandati. 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм