Raspisana potjernica

Reakcije iz Srpske: Mahmuljina je trebalo zatvoriti odmah nakon presude

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2022. 13:09

Nadam se da će Sakib Mahmuljin biti isporučen, ali nije trebalo ni da mu se da prilika da utekne i ode u Tursku, izjavila je predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

- Kad je dobio pravosnažnu presudu trebalo ga je odmah zatvoriti, a ne pustiti da hoda godinu dana. Ljuta sam na Sud i Tužilaštvo BiH koji su mu dozvolili da pobjegne - poručila je Živković Rajilić.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da "nećemo uskoro vidjeti Mahmuljina privedenog na izdržavanje kazne jer to je projekat koji je unaprijed pripremljen".

- Nije on otišao u Tursku tek tako. Postojala je ozbiljna namjera da mu se pomogne da izbjegne izdržavanje kazne. Nisam optimista da će uskoro biti priveden - naglasio je Župljanin.

Onog momenta kada je Mahmuljin napustio teritoriju BiH ja sam tada rekao da se nikada neće ni vratiti, izjavio je redsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

- Nažalost, ispostavilo se kao tačno. Izgleda da nikada neće odslužiti mizernu kaznu. Po nama je trebalo da dobije doživotnu robiju za ono što je uradio. Očigledno je imao spregu političkog rukovodstva Sarajeva i pravosudnih institucija BIH koji se bave procesuiranjem lica opruženih za ratne zločine. Doživjeli smo i mi Srbi da neko iz reda Bošnjačkog naroda bude optužen i kada dočekamo, on ode na ljetovanje, sad već zimovanje - istakao je Ostojić.