Шеф Делегације ЕУ у БиХ

Ротација у дипломатском кору: Сатлер одлази у Црну Гору, у БиХ долази Луиђи Сорека

  • Извор: Агенције
  • 15.04.2024. 15:40

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер именован је за новог амбасадора ЕУ у Црној Гори, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Генерални секретар Службе ЕУ за спољне послове Стефано Санино је, како наводи тај медиј, послао земљама чланицама списак амбасадора и специјалних изасланика које је именовао шеф дипломатије ЕУ Жозеф Борељ.

На листи у коју је РСЕ имао увид може се видјети да је значајна промјена направљена у дипломатском кадру у вези са земљама западног Балкана.

Очекује се да ће Служба ЕУ за спољне послове ускоро објавити ову листу.

Додик: Српска је рекла јасно не наметањима и тај став нећемо промијенити

Додик: Српска је рекла јасно не наметањима и тај став нећемо промијенити

У оквиру ротације на дипломатским мјестима ЕУ, досадашњег фасилитатора дијалога између Београда и Приштине Мирослава Лајчака Борељ је именовао за амбасадора Европске уније у Швајцарској.

На овој листи нема имена Лајчаковог насљедника у улози специјалног изасланика ЕУ за дијалог. За то се очекује да ће Служба за спољне послове ЕУ, у сарадњи са земљама чланицама, донијети одлуку касније, по могућности током љета.

Мандат ће престати и шефу Канцеларије ЕУ у Приштини, који је уједно и специјални представник ЕУ за тзв. Косово, Томасу Сононгу.

Више од 3.000 чланова добојског СНСД-а долази на митинг

Више од 3.000 чланова добојског СНСД-а долази на митинг "Српска те зове"

Умјесто њега, Канцеларију ЕУ у Приштини водиће садашњи амбасадор Естоније при ЕУ Аиво Орав.

Будући шеф Канцеларије ЕУ у Приштини има искуство у региону Балкана, а претходно је био шеф делегације ЕУ у Сјеверној Македонији и шеф делегације ЕУ у Црној Гори.

У оквиру ове ротације, италијански дипломата Луиђи Сорека именован је за шефа Делегације ЕУ у Сарајеву, што је, поред Приштине, и виши положај од амбасадора у другим земљама региона, јер има статус специјалног представника ЕУ.

Током дипломатске каријере Сорека је био амбасадор ЕУ у Албанији.

Додик: Тзв. Армија РБиХ је била злочиначка организација

Додик: Тзв. Армија РБиХ је била злочиначка организација

Актуелни амбасадор ЕУ у Сарајеву Јохан Сатлер остаје у региону, јер га је Борељ именовао за амбасадора ЕУ у Црној Гори.

Амбасадор ЕУ у Сјеверној Македонији биће грчки дипломата Рокас Михалис који је до сада био амбасадор ЕУ у Мексику.

Међу званичницима који су имали функције у вези са западним Балканом је и она коју је до сада имала Ангелина Ајнхорст, као генерални директор за Европу у Служби ЕУ за спољне послове.

Раније је била замјеница генералног директора и њена канцеларија је била ангажована у дијалогу између Београда и Приштине, прије него што је Лајчак именован за специјалног изасланика за дијалог.

Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља

Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља

Ангелина Ајнхорст сада је именована за амбасадорицу ЕУ у Египту.

С листе оних које је Борељ именовао види се да су велика већина или дипломате земаља чланица, или службеници Службе за спољне послове ЕУ.

Иако је спољна политика и даље у националној надлежности држава чланица, ЕУ има заједничку спољну и безбједносну политику и прилично велику дипломатску службу широм свијета

Пратите нас и путем Вибера