Runić: Zbog otpada u firmi "Grmeč" opština predstavljena kao zagađena

  • 29.03.2021.13:18

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je da nadležne institucije treba da pronađu krivce za nelegalno skladištenje italijanskog otpada u krugu nekadašnje firme "Grmeč", koja se nalazi na području ove opštine, jer je Drvar predstavljen kao zagađena sredina.

"Drvar je opština sa izobiljem prirodnih bogatstava i nelegalno deponovani otpad nam je napravio veliku štetu jer smo kroz regionalne medije predstavljeni kao zagađena sredina", rekla je Runićeva Srni.

Ona je napomenula da su stanovnici Drvara prevareni.

Živana Sabljić je u ime Neformalne grupe građana Drvara rekla da je do sada odvezeno oko 80 odsto nelegalno deponovanog otpada.

Ona je navela da su odgovorni oni koji su na legalan način izdavali nelegalne dozvole za deponovanje ovog otpada.

Drvarčanka Jadranka Boltić rekla je da su stanovnici strahovali od zaraze virusom korona jer je otpad uvezen iz Italije u jeku pandemije.

"U Drvaru nemamo ni adekvatnu bolnicu, imamo samo Dom zdravlja, strahovali smo od zaraze jer nismo znali kakav otpad je u pitanju", dodala je Boltićeva.

Građani su danas nosili transparent na kojim su ispisani pozivi na ostavke, kao i pozivanje na odgovornost ministra ekologije u Vladi Livanjskog kantona Hikmeta Hodžića.

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je početkom jula u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.