Dževad Galijašević izjavio

Rusija - moćna sila zbog koje je Amerika nervozna

  • Извор: СРНА
  • 05.04.2022. 11:09

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je Rusija sposobna država i moćna sila, čiji je odgovor u Ukrajini na NATO okruživanje doveo u pitanje cjelokupni višedecenijski posao Sjevernoatlantskog saveza, pa su SAD zato bijesne, nervozne i ogorčene.

Galijašević je istakao da nema sumnje da je Vlada SAD potpuno svjesna vitalnog interesa Rusije da se odbrani od neprijateljski orijentisanog, agresivnog NATO-a, ali da to ne priznaje.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija to nije ni očekivala.

- Ne postoji strateški niti operativno-taktički dokument ove organizacije, a da u njemu Rusija nije definisana kao vojni i geopolitički neprijatelj. Tog neprijatelja, NATO je vrlo efikasno pritiskao, okruživao i u tako precizno definisanom neprijateljskom dvorištu instalisao svoje efektive i vojne potencijale - ukazao je Galijašević.

Iako je odgovor Rusije stigao u završnici ovog procesa, ukazje Galijašević, ipak je doveo u pitanje cjelokupni višedecenijski posao NATO-a, pa su SAD zbog toga reagovale ogorčeno, bijesno i nervozno, mada odlično znaju šta se to sada dešava u Ukrajini i zašto.

- Ukloniti, već najavljenu NATO prijetnju iz Ukrajine sa svoga praga, počistiti centre za razvoj oružja za masovno uništenje, biohemijske laboratorije pod kontrolom Pentagona i onemogućiti razvoj nuklearnih potencijala, za Rusiju je predstavljalo pitanje opstanka države u njenim granicama i postojećem formatu - rekao je Galijašević za portal "IN4S".

Svakako, nastavio je on, ciljevi su i zaštititi ugrožene, svakodnevno napadane stanovnike Donjecka i Luganska, kao i stratešku poziciju Krima koje je slobodnom voljom i na referendumu zahtijevalo povratak u okrilje teritorijalnog integriteta Rusije i, na kraju, izvršiti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Galijašević napominje da se i to dešava u skladu sa planovima i odbrambenom doktrinom Rusije.

On smatra da bi Rusija mogla primijeniti i mjere vlastite zaštite, primjenjujući strategiju zapadnih sila koje u težnji za destabilizacijom jedne države – jednog svijeta, uporno i javno ubacuju moćno, ubojito oružije u ruke nacističkih fanatika i tvrdokornih šovinista.

- Kako bi to izgledalo kada bi Rusija odlučila da javno ubrza iranski nuklearni program ili da pomogne Brazilu, Venecueli i Kubi da to ostvare i budu zaštićeni? Kako bi izgledao svijet kada bi Rusija naoružala Egipat i Siriju hipersoničnim oružijem? Ili kada bi takve moćne oružane sisteme koji su neprevaziđeni u svijetu, dostavila svojim partnerima i prijateljima na Balkanu... - upitao je Galijašević.

Da li bi to, pita se on, otrijeznilo Njemačku koja svoje oružije liferuje prema ruskim granicama i interesima, kada bi se suočila sa prijetnjama iz komšiluka?

- Rusija nije skup beduina i arapske sirotinje ili talibana koji trpe decenijama američke bombe i njihovu vojnu silu. Amerikanci dođu, unište, razore, nekada ostanu dvadeset i više godina, pa se vrate svojoj kući da razmisle i odluče ko će biti sljedeća meta njihove razbojničke politike. A, Arapi i talibani nastave svoj život iz početka - istakao je Galijašević.

Rusija, međutim, dodao je on, nije takva slaba država – već je sposobna i štiteći sebe, postupiti baš kao Amerikanci, Britanci, Nijemci i Francuzi, pa i donijeti moćno oružje u njihovo, zapadno, do danas mirno dvorište.

- Na Zapadu bi morali osjetiti ponekad ozbiljnu zebnju pred mogućnošću da neka moćna sila odluči da se ponaša onako kako se oni prema drugima decenijama ponašaju - smatra Galijašević.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.