Руска Амбасада у БиХ

"Русија никоме не диктира избор енергетских приоритета за разлику од Америке"

  • Извор: АТВ
  • 27.02.2024. 15:43

Руска Амбасада у БиХ саопштила је данас да Русија никада никоме не диктира избор енергетских приоритета, те да свој став заснива на чињеници да овај избор одређују национални интереси сваке земље и тржишни услови.

У саопштењу се наводи да се у посљедње вријеме биљеже интензивиране расправе о готово императивној природи диверсификације извора снабдијевања БиХ гасом, а "покретач" ових разговора је америчка Амбасада.

- Према мишљењу Американаца, које марљиво и на сваки могући начин препричавају "локални актери", БиХ неће преживјети без "демократског" америчког гаса, који би требао у потпуности замијенити "смрдљиви" гас из Русије - истиче се у саопштењу руске Амбасаде.

Из Амбасаде Руске Федерације наглашавају да су сви свјесни да Русија није до сада и неће у будућности користити ресурсе којима располаже као инструмент политичког притиска, а камоли као "оружје", како то на Западу редовно покушавају замјерити.

- Зар је Русија користила гас као оружје у периоду 1992-1995. година, када је у сопственим тешким условима након распада Совјетског Савеза, бесплатно - још једном за глуве особе – бесплатно опскрбљивала Сарајево гасом? - питају из руске Амбасаде у БиХ.

Из руске Амбасаде питају и да ли Русија користи гас као оружје када већ дуги низ година стрпљиво и конструктивно третира вишемилионски дуг БиХ за испоручени гас, уз нагласак да се покушавају пронаћи и проналазе обострано прихватљива рјешења.

- Али, САД управо користе гас као оружје. Прије него што је амерички амбасадор стигао још једном тенденциозно изрекламирати измишљене предности "Јужног интерконектора`, његов предсједник је забранио испоруку америчког гаса земљама које нису склопиле са САД споразум о слободној трговини! У ствари, ријеч је о цијелој Европи", указују из Амбасаде Русије.

Према оцјени руске Амбасаде, када је ријеч о дуговању, Американци ће и за један долар дуга притискати било кога или му одузети суверенитет до краја, настављајући га гласно хвалити - било у БиХ, било у Украјини, а у међувремену ће наставити неоколонијалистичко поробљавање "контролисаних територија".

Кад је ријеч о присталицама "американизације" енергетског сектора БиХ, из Амбасаде Русије наводе да не желе ни да замишљају када ће им бирачи доћи са знатно повећаним рачунима за гас.

- Не сумњамо да ће Русија још једном бити оптужена за "злонамјерну пропаганду". Управо представници западних држава и њихове присталице већ дуги низ година марљиво стварају митове о руској "гасној палици", као и небулозе о њеном "малигном утицају" - напомињу из Амбасаде Русије.

Из Амбасаде истичу да Вашингтон и бројне европске пријестонице, окрећући стварност наопачке, много тога прећуткују и једноставно лажу.

- Наш приступ је изузетно јасан и транспарентан. Гас, као и нафта и други ресурси, код нас се сматрају робним артиклима који имају одређену вриједност на свјетском тржишту - наглашава се у саопштењу уз напомену да потражњу за одређеним производом дефинишу не само његова кључна својства и карактеристике цијене, већ и поузданост добављача.

Руска Федерација стриктно испуњава своје уговорне обавезе и не бави се наметањем било коме властитих ресурса и производа.

- Поштујемо право на суверен избор извора снабдјевања енергентима, али то мора бити управо слободан рационалан избор, без замјене тржишних фактора неким "правилима", а заправо – ванекономским притиском", истичу из Амбасаде Русије у БиХ, те поручују да зато нема смисла говорити о цијени америчког "демократског" гаса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм