Na pomolu špijunska afera

Saslušan Dragan Mektić: "Sve što sam rekao ja potvrđujem"!

  • 15.03.2019.10:12

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić saslušan je u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH rekao medijima kako je rekao da policija prikuplja informacije i da kada postoji osnov obavijesti Tužilaštvo BiH. 

Kako kaže, suština u Tužilaštvu BiH nije da se nešto konkretno učini već da se zaštite prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužioca i aktera ove priče. 

"Sve što sam rekao ja potvrđujem", rekao je Mektić. 

Na pitanje da li je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći jer jedan od zadataka OBA-e je i sprječavanje pokušaje prodiranje stranih obavještajnih službi. 

"Nešto malo smo diskutovali o vozilu konzula Ivana Bandića. Rekao sam da je Bandić vozio vozilo sa diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar Mato Đaković", kazao je Mektić. 

Istakao je da je Đaković juče registrovao automobil koje je navodno kupio od Bandića te da uprkos tome Đaković nije ima pravo da vozi automobil sa diplomatskim tablicama. 

"Brutalnu, glupu i blentavu aktivnost juče je napravilo Tužilaštvo BiH. Tražili su od mene da dostavim diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH i bezbjednosnim agencijama", rekao je Mektić. 

Ocijenio je da je to pokušaj odmazde prema bezbjednosnim agencijama jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini. Otvoreno je poručio da se na taj način neće disciplinovati bezbjednosne agencije. 

"Bezbjednosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužilac. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze", kazao je Mektić. 

Mektić je rekao da mediji trebaju pitati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH. 

"Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se vidjelo", kazao je Mektić. 

Podsjećamo, ukoliko se navodi Mektića pokažu tačnim, priča o naoružavanju bh. selefija u režiji službenog Zagreba sigurno će biti jedana od najvećih špijunskih afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske.