Ko je slao garantna pisma?

Saslušano 15 osoba zbog prodaje viza Pakistancima

  • 17.06.2020. 10:59

U Centralnoj istražnoj kancelariji Granične policije BiH u proteklih nekoliko dana saslušano je 15 osoba zbog afere koja se odnosi na izdavanje ulaznih nelegalnih viza državljanima Pakistana u BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Bijeg u EU

Sve te osobe svjedočile su o saznanjima ko je i kako omogućio izdavanje turističkih viza za dolazak Pakistanaca u BiH, a koje su kasnije iskorištene za odlazak u zemlje Evropske unije. Utvrđeno je da im je BiH bila tranzit za lakši dolazak u Evropu.

Saslušanja i provjere započeti su prema naredbi Tužilaštva BiH, kojem je Granična policija lani proslijedila izvještaj o ovim nezakonitostima.

Kako je nezvanično potvrđeno za „Avaz“, sada se utvrđuje ko je u BiH pakistanskim državljanima slao garantna pisma na osnovu kojih su dobijali turističke vize za koje je utvrđeno da su falsifikovane.

Pakistanci su imali rezervisan i smještaj u tri sarajevska hotela, od kojih je jedan na Ilidži, a dva u centru grada.

Iskaze su već dale odgovorne osobe tih hotela, ali i zaposleni, recepcionari i menadžeri zaduženi za finansije. Poziv je upućen i njihovim vlasnicima, s ciljem da se sve razjasni.

Nedavno je saslušan i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, a potvrđeno je da su iskaz dali i njegov pomoćnik te tri radnika jedne policijske agencije.

Navodi Dodika

Utvrđeno je da je dolazak jednog Pakistanca u Sarajevo koštao i do 36.000 evra, a u cijenu su bili uračunati prevoz i smještaj.

Inače, ambasador BiH u Pakistanu je Sakib Forić, a o ovoj aferi prvi je progovorio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je rekao da je ambasador falsifikovao vize za 3.000 Pakistanaca koji sada predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH.

Iako je Forić te informacije demantovao, podatak da je Tužilaštvo pokrenulo istragu i počelo provjere govori o ozbiljnosti same informacije.

Istraga o Iračanima, optuženi Kamerunci

Tužilaštvo BiH i Granična policija istražuju i ko je izdavao i uzimao velike sume novca za dolazak Iračana u BiH. Oni su lani vraćeni sa Sarajevskog aerodroma, a takođe su imali rezerviran hotelski smještaj u Sarajevu. Njima su, takođe, izdate hiljade viza, a zauzvrat su dali novac posrednicima. Osim toga, Tužilaštvo BiH juče je optužilo dvojicu državljana Kameruna za krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)