Sjednica

Savjet ministara podržao projekat Medicinsкog kompleksa u Banjaluci, slijede pregovori sa EIB

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2022. 16:18

Savjet ministara BiH je na današnjoj sjednici usvojio Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke za Projekat medicinskog kompleksa Banjaluka

Cilj Projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjaluci. Sastoji se od Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjaluci i Centra za obrazovanje i istraživanje.

„Projekat podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana“, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Iznos predloženog spoljnog duga je 75 miliona evra s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda i alokacijom na Republiku Srpsku.  

Planirano je da projekat bude implementiran do kraja 2024. godine.

Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora će Savjetu ministara BiH dostaviti prijedlog za zaključivanje ovog  ugovora u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.