ATV

ПД ПС БиХ

СДА, ДФ и НЕС хтјели да се расправља само о повратницима у Српској

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2023. 19:26

Пропао је покушај посланика СДА, ДФ-а и НЕС-а у БХ Парламенту да потуре причу о наводној угрожености повратника Бошњака у Републику Српску. Они који су сазвали хитну сједницу, изгледа, нису очекивали да ће им посланици из Српске зачепити уста чињеницама. И то управо случајем због кога су и тражили да се расправља о безбједности повратника.

"У случају физичког напада на лице из Зворника које се догодило трећег сптембра у Горњој Каменици у саобраћају, полицијски службеници су у року од неколико часова идентификовали и лишили слободе два лица из Зворника о свему обавјестили дежурног тужиоца под чијим наџором се предузимају даље мјере и радње. Оштећено лице до данас није дало изјаву у својству оштећеног лица", каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Кад су чули да полиција расвјетљује ријетке случајеве напада који су дефинитивно изузетак, а никако правило, како су то покушали да представе, окренуло се на општу причу. 

"Ради се о популацији које у ентитету Република Српска има нешто око 15%, дакле између 15 и 16% становника ентитета Републка Српска чине повратници. Ми о томе требамо зазговарати, и донијети потребне закључке како бисмо предуприједили неке друге нежељене догађаје који могу ескалирати", каже Един Рамић, посланик СДА у ПД ПС БиХ.

Какву ескалацију предвиђа Рамић? Зашто нико од њих није ни слово рекао о нападима на српске повратнике у другом ентитету? Управо је на причу о свим повратницима позвао Милорад Којић. Кад су већ поменути и проценти, питао је како су толико већи проценти повратника у Српску него у други ентитет?

"Према попису из 91, званични подаци, ништа паушално, Срба у Федерацији је било 542.879, а данас 56.550, да констатујемо етнички очишћени иуз Федерације, само из Сарајева 150 хиљада. Е и тај мали број Срба који је оставо изложен је разним облицима тортуре" каже Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.  

Јавили су се и посланици хрватских странака. Подсјећају на већи број инцидената и убистава хрватских повратника управо у другом ентитету, а о чему предлагачи нису хтјели да говоре.  

"Ја ћу само споменути убиство полицајаца и читав сет убистава на подручју Травника од 2003. па даље. Убиство читаве породице Анђелић у Коњицу", рекао је Предраг Кожул, посланик ХДЗ БиХ у ПД ПС БиХ.

За Сању Вулић сазивање хитне сједнице је злоупотреба повратника и покушај СДА да се врати на политичку сцену. Ина све то, доказ слуганства бошњачких лидера према странцима.

"Нудите се одређеним круговима међународне заједнице која константно покушава да проспе причу ако у БиХ нема безбјености, како ће овдје ко зна да се сеи, како ћемо да се подавимо покољемо и како је неопходно да БиХ до краја свог постојања буде неки протекторат, под палицом одређених менмтора који мисле да све знају и да су паметнији од свих нас", каже Сања Вулић.

На крају је усвојен закључак којим се осуђују сви напади на повратнике у БиХ. Формираће се радно тијело које има рок 45 дана да предложи мјере заштите за те људе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм