Žele da ugrabe posljednji voz

SDA i dalje pokušava da uđe u vlast

 • Izvor: ATV
 • 19.02.2023. 19:15

SDA se i dalje ne miri sa izbornim porazom. U vlast žele po svaku cijenu. To im nije pošlo za rukom na bh. nivou, a jedinu šansu sada vide u drugom enitetu.

Posljednji voz bi da ugrabe za mjesto federalnog premijera, ministara u vladi ili predsjednika, pa traže razgovore sa tamošnjim izbornim pobjednicima. Refik Lendo iz SDA zato je poslao i pismo SDP-u i HDZ-u. Odgovorio mu je Nermin Nikšić. 

„Opstrukcija je nažalost očekivana. Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavljanje vlasti ako SDA nije dio većine. Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta. Time se SDA promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja“, izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Stranka kojom upravlja Bakir Izetbegović sve uslovljava većinom u Domu naroda drugog entiteta. Pokušaje SDA u Republici Srpskoj porede sa onim što je radila opozicija. Sve to, kaže, SNSD-ova Snježana Novaković Bursać, više liči na tragi-komediju. 

„Tu komedije malo ima. Može da se uporedi sa pokušajem naše opozicije, takođe kao izborni gubitnik da učestvuje u vlasti na nivou BiH i ono njihovo moljenje po Sarajevu. Međutim tragedija je u tome da su oni svoje političko funkcionisanje i opstanak vezali za vlast, vezali za neke termine koje Bakir Izetbegović izgovarao, nadvladavanje. I oni prosto sada kada gube kontrolu i na nivou BiH i FBiH pokazuju dezorjentisanost“, smatra Snježana Novaković Bursać, delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

SDA se nikako ne miri sa tim što je u opoziciji. Stranka se već godinama rasipa, a sve je očiglednije da vode bitku i sa lošim liderstvom. 

 „Čak i da SDA ponovo bude dijelom vlasti, SDA ponovo odlaže neminovne stvari. Odlaže ih za naredne četiri godine. Ali ovdje se radi naprosto o procesu koji treba krenuti unutar SDA a ako stranka to ne može da shvati, mislim da imamo ozbiljan problem“, ističe analitičar Adnan Huskić.

I 13 ruku u Domu naroda parlamenta drugog entiteta sa kojima se SDA hvali, u SDP-u ne vide kao političku iskrenost. Tvrde da je SDA nekim drugim načinima pridobila delegate koji su izabrani tako što su tu istu SDA kritikovali. 

Tagovi:
 • 12:15 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 13:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.