Тужилаштво БиХ

Селмо Цикотић оптужен за ратне злочине у Бугојну!

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против бившег министра одбране и безбједности БиХ Селме Цикотића (59) и још двије особе због ратних злочина у Бугојну.

Осим Цикотића, оптужени су још и Џевад Млаћо (69) и Тахир Гранић (64). Њима се на терет ставља да су за вријеме рата у БиХ и сукоба између Армије БиХ и ХВО-а починили ратни против ратних заробљеника и то Млаћо у својству предсједника Ратног предсједништва општине Бугојно, Цикотић у својству команданта ОГ Запад Армије РБиХ и оптужени Гранић као командант 307. бригаде Армије РБиХ.

”У оптужници се наводи да је оптужени Џевад Млаћо наредио убиства заробљеника хрватске националности на начин да је сачињен списак заробљеника који ће бити убијени, те потом извршено одвођење заробљеника у просторије БХ Банке гдје је од посљедица мучења, премлаћивања и злостављања наступила смрт тројице заробљеника, након чега су преостали заробљеници одведени на планину Ростово и од стране припадника Војне полиције и Армије РБиХ убијени на локацијама које је оптужени лично одредио и које је обилазио, након чега су њихова тијела уклоњена и сакривена”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Селмо Цикотић осуђен на три године затвора!

Селмо Цикотић осуђен на три године затвора!

Додаје се да су, након рата, тијела четворице убијених пронађена и ексхумирана, а за тијелима преосталих жртава још увијек се трага, више од 30 година након почињења злочина.

”Оптужени Цикотић и Гранић терете се да су као команданти Армије РБиХ издавали наредбе да се заробљене особе хрватске националности, под пријетњом оружјем, изводе на обављање принудних радова на првим борбеним линијама, гдје су били изложени опасностима по живот као “живи штит”, усљед чега су двојица заробљеника убијена а више их је рањено, а оптужени Цикотић такођер пропустио да спријечи премлаћивања, мучења и убиства заробљених припадника ХВО-а те, иако је имао информације о почињеним злочинима, није предузео мјере да их спријечи и казни починиоце” наводи Тужилаштво БиХ.

Додају да ће наводе оптужбе доказивати позивањем 62 свједока, међу којима и два свједока који ће исказ дати уз мјере заштите, затим два стручна вјештака, као и прилагањем око 780 доказних материјала.


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.