Nelegitimni visoki predstavnik

Šmit nametnuo odluku o imenovanju federalne Vlade

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2023. 19:01

Nelegitimni visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je danas odluku o imenovanju Vlade FBiH i naložio da do sutra bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu treba da bude samo potvrđivanje federalne Vlade.

Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade FBiH koje je predsjednik ovog entiteta predložila u prijedlogu odluke, koju je potpisala 30. marta, a usaglasio jedan od potpredsjednika 3. aprila i izmijenjene su 27. aprila, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa Ustavom FBiH, navodi se u odluci objavljenoj na stranici OHR-a.

- Vlada FBiH se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Predstavničkog doma FBiH u skladu sa Ustavom FBiH. Predsjedavajući Predstavničkog doma sazvaće hitnu sjednicu koja će biti održana najkasnije do 28. aprila, a jedina tačka dnevnog reda ove sjednice biće potvrđivanje imenovane vlade - navedeno je u odluci.

On je naglasio i da je uveo zaštitni mehanizam koji će stupiti na snagu samo ako Parlament ne postigne dogovor o izmjenama Ustava u roku od godinu dana.

- Moja odluka stupa na snagu odmah nakon objave na stranici OHR-a. Uključuje i dio koji poziva Predstavnički dom da glasa o imenovanju vlade - rekao je Šmit.

Podsjećamo, Vlada FBiH nije formirana pet godina, odnosno cijeli prošli mandat Vlada je bila u starom sastavu.

I sam Šmit je početkom aprila najavio svoju intervenciju i zaprijetio političarima u FBiH da nađu riješenje za ovaj problem.

“Ako to ne učine, spreman sam osigurati poštovanje volje građana i njihovo pravo da dobiju vladu koja će raditi u njihovom interesu", rekao je tada Šmit.