Profesor FPN-a

Šolaja: Alkalaj treba da bude suspendovan

  • Извор: СРНА
  • 23.06.2022. 09:31

Nijedna institucija BiH, prije svega Predsjedništvo BiH, nije donijelo odluku o dokumentu koji nosi naziv "rezolucija o Srebrenici", a stalni predstavnik BiH pri UN Sven Alkalaj, koji ne može da vodi spoljnu politiku, bi zbog samovoljnog djelovanja trebalo da bude suspendovan, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

"Alkalaj je obični službenik, nema mandat da donosi zvanične odluke o spoljnoj politici, pa bi zbog samovoljnog djelovanja trebalo da bude suspendovan", rekao je Šolaja za "Večernje novosti", komentarišući novu bošnjačku inicijativa da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici".

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić rekao je da Bošnjaci i političko Sarajevo, na čelu sa SDA, ne žale novca, niti prezaju od bilo kakvih međunarodnih skandala kako bi uspjeli u nametanju svog viđenja dešavanja u Srebrenici.

On je dodao da je ovo izborna godina i da će /lider SDA/ Bakir Izetbegović i njegovi "trabanti" još jače potencirati priču o navodnom genocidu da bi dobili izbore, a time i šansu da nastave plan udaranja žiga "genocidnosti" srpskom narodu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus.

Prema pisanju medija, grupa "Bosanaca i Hercegovaca" i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" zatražila je od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno "negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH".