Политички аналитичар

Шолаја: Без датума преговора, статус преговарача није велики резултат

  • Извор: СРНА
  • 12.03.2024. 11:51

Политички аналитичар Милош Шолаја сматра да најава предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ће Комисија препоручити Европском савјету да званично започне преговоре о приступању БиХ Унији није велики резултат, те истиче да је упитно да ли ће бити одређен датум отварања преговора.

- Ако нема датума, значи ништа се није промијенило, него је то као нека мала стимулација да ови из бирократије из ЕУ упишу себи плус - прокоментарисао је за Срну Шолаја.

Он је напоменуо да се, тек када буде одређен датум и преговори почну, може рећи да је то прави пут.

- До тада је све европско условљавање - истакао је је Шолаја који је професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Он сматра да је тешко у овом тренутку очекивати датум отварања преговора, јер БиХ врло тешко испуњава услове ЕУ.

- Може се очекивати једино у случају да ЕУ заиста прихвати тај политички услов и да под притиском укупне геополитичке ситуације, нарочито руско-украјинског конфликта и прихватања Украјине и Молдавије за кандидате, то буде нека награда за БиХ. Али, у овом тренутку све је то јако далеко - сматра Шолаја.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је раније данас у обраћању Европском парламенту да ће Комисија препоручити Европском савјету да званично започне разговоре о приступању БиХ Унији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм