Tema dana

Šolaja: Najveća zasluga za kandidatski status BiH je ruska intervencija u Ukrajini

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2022. 21:16

Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, smatra da najveća zasluga što je BiH pred dobijanjem kanidatskog statusa ide ruskoj intervenciji u Ukrajini. Iz tog razloga je Evropska unija dala kandidatski status Ukrajini i Moladaviji i nije postajalo neko razumno politčko objašnjenje zašto zemlje sa zapadnog Balkana ne bi dobile.

“BiH kao država koja najsporije ide u tom procesu, ali i Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija pa i Srbija nisu na tako dobrom putu da idu brže prema EU. A Ukrajina i Moldavija su to postale preko noći upravo zato što su postale dio jednog oružanog konflikta u kojem je EU na njihovoj strani”, rekao je Šolaja, gostujući u Temi dana ATV-a.

On kaže da bi kandidatski status za BiH mogao da znači lakša sredstva pred pristupnim fondovima. Osim toga, mogao bi da znači više Evropskoj uniji koja želi da se pokaže da je politički ili geopolitički igrač u Evropi nakon oružanog konflikta Rusije i Ukrajine, koji je pokazao da Evropska unija nije takva sila kakvom je sama sebe smatrala.

“Ovako pokazuje  da ostaje u priči i na neki način postiže taj relaksirajući momenat, s obzirom na činjenicu da želi da spriječi, kako oni to zovu, uticaj Rusije u regionu. To je, u stvari, jedna politika privlačnosti koja bi trebala da umanji i rusko prisustvo. Kako će to ići, to je teško reći. Vidi se da je Evropska unija nezadovoljna i ponašanjem nekih svojih članica, najviše Mađarske, ali i još nekih, što možda nije tako vidljivo. Tako da će i ovaj pristupni projekat imati i taj fikter, kako će se odnositi zemlje regiona prema Rusiji, a kako će EU ocjenjivati taj napredak koji je do sada, bar kad je BiH u pitanju, nije bio tako vidljiv i nije ocijenjen najvišim ocjenama”, izjavio je Šolaja za ATV.

Dodaje bi naš put ka Evropskoj uniji mogao trajati vječno, podsjećajaući na iskustva Turske.

Kompletno gostovanje profesora Šolaje u Temi dana možete pogledati u video prilogu.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм