Професор на ФПН

Шолаја за АТВ: Дејтонски споразум означио крај једне епохе

  • Извор: АТВ
  • 21.11.2023. 08:15

Милош Шолаја, професор на Факултету политичких наука, рекао је за АТВ јутро да Дејтонски мировни споразум не само да је зауставио рат у БиХ већ је и у регионалном смислу означио крај једне епохе која се односи на распад бивше Југославије.

"Дејтонски мировни споразум је гранични догађај који би требао да раздвоји мир и рат у региону. Он има шири политички али и шири симболички значај управо због тога што је након тога регион кренуо у правцу једног смиривања“, изјавио је Шолаја за АТВ. 

Овај споразум поједини и даље оспоравају из својих разлога, односно, из разлога због којих је дошло до споразума.

„Конституенти су конституисали БиХ, истина, не начин како то раде модерне европске државе, они се нису усагласили сами око онога што се зове Устав БиХ па да плебистицарно стоје иза њега. Они су се усагласили да прихвате Устав који је, у ствари, четврти Анекс од 11 анекса тог истог споразума. Сви су имали неке своје циљеве. Ту постоје двије нацоналне идеје о изградњи самосталних, аутономних и државотворних јединица, и идеја која се односи на могућу изградњу централизоване, унитарне БиХ која не би имала унутрашњу организацију коју предвиђа Дејтонски мировни споразум“, рекао је Шолаја за АТВ.

Поред свега тога, и уз сву конфузију у којој међународна заједница нема јединствено рјешење, БиХ ипак функционише како тако, рекао је Шолаја. Професор сматра да БиХ у посљедњих неколико година иде прилично назад а не толико напријед како се очекивало.

„Док год се три народа не договоре, али искрено не договоре како БиХ да функционише, бојим се да ће то ићи овако као једна импровизација у недоглед“, истакао је Шолаја.

Он је рекао да се удаљавамо од оног што би требало да буде базни консензус БиХ. Њега је могуће успоставити без директног наметања било каквих одлука и процеса од стране међународне заједнице, додао је Шолаја.

„Могуће је, рецимо, прихватити неку савјетодавну улогу, политичку подршку, али темељни договор мора бити, заиста, наше изворно дјело. Овако, немогуће је очекивати да неко у међународној заједници донесе рјешење које одговара свима, а поготово да донесе рјешење које није постављено на темељима модерне демократије, а то је учешће најширих друштвених група, најширих представника, становника, грађана који могу да имају идеју да се тога до дође“, навео је професор.

Он је рекао да је БиХ, за сад, апсолутно нефункционална, а биће још нефункционалнија ако се крене са неким ''мјешачем'' као што је међународна заједница која углавном шаље све ниже и ниже калибре својих представника.

Гостовање професора Шолаје можете погледати у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.