Ambasador BiH u Poljskoj

Špirić: Nekorektne instrukcije Bisere Turković, za Srbe je danas običan radni dan

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2022. 12:01

Ambasador BiH u Poljskoj Koviljka Špirić izjavila je da su instrukcije ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima o obilježavanju 25. novembra kao takozvanog dana državnosti BiH nekorektne, jer nema usvojenog zakona o praznicima na nivou BiH.

Špirićeva je rekla za Srnu da je Turkovićeva osim instrukcija za obilježavanje takozvanog dana državnosti u ambasadama, poslala i instrukcije da se o značaju 25. novembra informišu zemlje prijema.

- Јa bih to ocijenila kao dezinformisanje Ministarstava inostranih poslova u zemljama prijema, jer u BiH nema usvojenog zakona o praznicima na nivou BiH - rekla je Špirićeva.

Ona je poručila da Srbi, koji sjede u zajedničkim institucijama i ambasadori iz Republike Srpske, koji predstavljaju BiH u svijetu, nisu i neće obilježavati 25. novembar kao dan državnosti.

Špirićeva je dodala da je za Srbe zaposlene u amabasadi BiH u Varšavi, danas običan radni dan, dok zaposleni iz reda druga dva naroda iz BiH, praznuju.

- Svake godine, od kako je postala ministar, Bisera Turković šalje instrukcije ambasadama. Tako je i Ambasada BiH u Varšavi dobila instrukcije o oblježavanju dana državnosti BiH, koji se, po njima, obilježava danas. Kao ambasador, koji je u trećem mandatu, postupanje Turkovićeve smatrama nekorektnim - zaključila je Špirićeva.