Potpredsjednik SNSD-a

Špirić: Srpsko jedinstvo najjači bedem odbrane Republike Srpske

  • 28.01.2021. 15:58

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić prisustvovao je danas izbornoj sjednici Opštinskog odbora te stranke u Glamoču na kojoj je za predsjednika izabran Nebojša Radivojša.

Špirić je izjavio Srni da je izuzetno važno da u Glamoču mladi ljudi budu uključeni u politički i društveni život i da tako pomognu u poboljšavanju i osavremenjavanju uslova života u toj lokalnoj zajednici u Federaciji BiH (FBiH).

"Glamoč je jedna od četiri opštine u FBiH gdje imamo značajan povratak Srba i gdje srpska zajednica može da utiče na političke i sve druge odnose. Zato moramo da radimo na tome da budemo respektabilan faktor kojeg će poštovati i institucije vlasti kantona i Federacije BiH. Mnogo je nezadovoljstva među srpskim življem i mnogo je diskriminatorskih situacija koje u narednom periodu treba ispravljati", istakao je Špirić.

Špirić, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, vjeruje da će novi Opštinski odbor SNSD-a u Gamoču nastaviti da insistira da se u ovdašnjim školama uvede nacionalna grupa predmeta i srpski jezik, što je osnovno ljudsko pravo.

"Ne smije se zaboraviti ni zaštita privatne imovine jer na je poligonu 'Barbara' gdje se vrši delaboracija oružja i minsko-eksplozivnih sredstava onemogućen i povatak i korišćenje privatne imovine. Neko mora da plati oduzetu imovinu koju vlasnici ne mogu da koriste i vlasti FBiH moraju time da se pozabave", naglasio je Špirić.

Posjetu Glamoču i razgovor s predstavnicima srspke zajednice Špirić je iskoristio da se osvrne na posljednje sve žešće napade na Republiku Srsku.

"Napada na Republiku Srpsku bilo je i ranije, ali sve žešći napadi trebalo bi da ujedinjuju Srbe u njenom očuvanju, a ne da nas dijele. Republika Srpska je generacijski i nadstranački projekat i mora opstati bez obzira na trenutne izazove i dnevnu politiku. Srpsko jedinstvo je najjači bedem odbrane Republike Srpske i tu nema mjesta stranačkim prepucavanjima", poručio je Špirić iz Glamoča.

On je dodao da jaka Republika Srpska daje i snagu Srbima u FBiH da se bore za nacionalna prava, te poručio da oni moraju opstati i ostati na ovim prostorima u političkom i ekonomskom smislu jer im to garantuje i Ustav BiH.