Zajednička komisija za koncesije

Spor u vezi izgradnje HE “Buk Bijela” na čekanju: Sjednica komisije vjerovatno neće biti održana

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2021. 11:06

Zajednička komisija za koncesije BiH, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) "Buk Bijela" na Drini neće zasjedati sutra kako je bilo planirano, jer je član Mensur Šehagić iz reda bošnjačkog naroda obavijestio da je na bolovanju, saznaje Srna.

Prema saznanjima Srne, sjednica zbog nedolaska Šehagića neće biti održana, a kao izlaz iz novonastale situacije Komisija će pokušati da od Ustavnog suda BiH dobije produžetak roka za donošenje odluke o dodjeli koncesije za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini koji ističe 28. oktobra.

Riječ je o roku koji je Zajedničkoj komisiji dao Ustavni sud u Sarajevu.

Šehagić je član Komisije koji dolazi iz Republike Srpske i on je inače i pokrenuo ovaj spor.

"Ovaj potez možemo tumačiti jedino kao opstrukciju da se donese odluka", rekao je sagovornik Srne.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović rekao je juče Srni da je sjednica zakazana za sutra i da je postojao okvirni dogovor da svi dođu, kako bi mogli da rade.

"Nadam se da ćemo uspjeti donijeti neku odluku. Najpametnije bi bilo u ovoj situaciji izvršiti neka usaglašavanja da se projekat ne zaustavlja jer je to u interesu i Republike Srpske i BiH. Smatram da je najbitnije da se projekat gradi, a koju ćemo odluku donijeti i na koji način, to ćemo vidjeti na komisiji", rekao je Amović.

Na pitanje da li se ikada do sada desilo da se pitanje koncesija na područjima entiteta rješava Komisija za koncesije BiH, Amović je rekao da su do sada koncesije dodjeljivale entitetske komisije za koncesije. "Mi do sada nismo dodjeljivali nijednu koncesiju", rekao je Amović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je juče za "Politiku" da primjećuje da se u pozadini nagovještaja koji dolaze sa bošnjačke strane krije njihova želja da uz pomoć Ustavnog suda, odavno potčinjenog samo interesima političkog Sarajeva, "minira" još jedno ustavno pravo i nadležnost Srpske.

Prema njegovim riječima, nerazumno je i neshvatljivo da onaj ko inicira postupak sada pravi opstrukcije.

On je istakao i da ne treba niko ni da razmišlja o odustajanju od gradnje "Buk Bijele" budući da je to projekat koji otvara mogućnost za izgradnju i drugih projekata ove vrste koji su od važnosti za razvoj ne samo Srpske, već i cijele BiH.

"Pripremni radovi uveliko teku, do sada je uloženo oko 20 miliona evra i svi oni koji pokušavaju da spriječe započetu gradnju morali bi da imaju u vidu i to da bi neko tu štetu morao da nadoknadi", poručio je Đokić.

Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela" na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Komisije sa nivoa BiH osporio rješenje o imenovanju.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.