Услови

Шта прописује Дејтон о изборима?

  • Извор: АТВ
  • 31.03.2024. 19:15

Не може Изборни закон Републике Српске, каже Америчка амбасада у БиХ на челу са Мајклом Марфијем, Дејтон каже да може. У оштром, нимало дипломатском саопштењу Америчке амбасаде јасно се види нетрепељивост према Републици Српској, као и према њеном предсједнику.

"Нацрт Изборног закона Републике Српске који је усвојен узурпирао би државне надлежности и створио паралелни изборни систем. То је још један примјер деструктивне, антидејтонске политике господина Додика која стоји на путу интеграцији БиХ у еуро-атлантске институције", саопштено је из Амбасаде САД-а у БиХ.

У анексу три дејтонског споразума јасно је наведено да се стране морају договорити о изборима, а стране су, као што је познато, Република Српска и Федерација БиХ. 

Услови за демократске изборе: Стране су обавезне да осигурају услове за организацију слободних и поштених избора. 

Ако је јасно да о кључним питањима у БиХ треба да  одлучују домаћи политички актери, питање које се само намеће је зашто она и даље има страни протекторат. Са силним нападима од стране Запада, као и рушењем Дејтона Срспска се бори већ тридесет година, каже предсједник Републике. 

"Оно што је наш проблем са Западом јесте чињеница да су они и када су давали право на Републику Српску кроз Дејтонски споразум истог тренутка су кренули да руше Дејтонски споразум и деградирају Републику Српску", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

А деградирају је и поједини политичари из другог ентитета, који јавности представљају како Српска није за преговоре. Ипак, познато је да су они били ти који су одустали од заједничких договора, као што је и онај из Лакташа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.