НСРС

Стевандић: У БиХ инкриминисани они који доносе законе у складу с Уставом

  • Извор: СРНА
  • 29.11.2023. 19:05

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је парадоксално да у БиХ они који доносе законе у складу са Уставом бивају инкриминисани непримјерним мјерама нелегалног Кристијана Шмита.

"Њима се чак пријети судским и правосудним прогоном, а они који крше Устав, Дејтонски споразум и законе намећу вољом једног човјека, мијењајући их до форме да ће они који не поштују његову вољу бити кривично гоњени, бивају заштићени од моћних земаља", рекао је Стевандић Срни, коментаришући данашњу одлуку Уставног суда Српске који је утврдио да парламент и предсједник Српске нису повриједили Устав.

Он је навео да такво понашање крши не само европске демократске принципе и цивилизацијску праксу, него је и у супротности са мишљењем Венецијанске комисије која је тражила да законе доносе овлаштени парламенти, а не инокосне особе.


Вишковић открио колико ће пензије бити повећане

Вишковић открио колико ће пензије бити повећане

Стевандић је нагласио да се закони доносе одлуком надлежних парламената, а не једног човјека.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем закона на проглашавање и њихово објављивање у "Службеном гласнику", а предсједник Републике доношењем указа, нису повриједили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона.

Због тога је Уставни суд оцијенио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера