Advokat

Stojanović za ATV: Hapsiti Dodika je puč, optužnica neviđen presedan

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2023. 17:38

Advokat Miodrag Stojanović kaže za ATV da je podizanje optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog nametnutog krivičnog djela neviđen presedan koji nije opravdan.

"Ovo je vrlo neobična situacija. Smatram da je ovo politički čin iza kojeg stoji prvo kolektivni organ države, kao najveći organ zakonodavne vlasti, a to je Skupština Republike Srpske, a proglašenje zakona je u nadležnosti predsjednika Republike. Potpis predsjednika Republike ne mora i ne može biti akt kojim se potvrđuje da je to "njegov" zakon uslovno rečeno", kaže Stojanović.

Iz ovih razloga on smatra da će biti veoma teško Tužilaštvu da dokazuje da je Dodik počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Višković: Pravosuđe podleglo političkim pritiscima dijela međunarodne zajednice

Višković: Pravosuđe podleglo političkim pritiscima dijela međunarodne zajednice

"Mi nemamo praksu za takvo krivično djelo, to se nikada nije sudilo. Mi dolazimo u situaciju da po prvi put bude rađena ta praksa. To je nezahvalna i neprijatna situacija koja komplikuje ionako složene odnose u BiH. Primiti optužnicu nakon što bude potvrđena, nakon toga dobiti poziv za izjašnjenje o krivici. Šta, hitpotetički, ako se Dodik ne odazove na poziv za izjašnjenje o krivici? Šta da se ne odazove na suđenje? Tada po ZKP-u Tužilaštvo može predložiti Sudu da se donese naredba za njegovim privođenjem. To bi značilo da bilo gdje da ga pronađu moraju privesti da se izjasni. Ili ako mu predlože određene mjere? Mjere zabrane kretanja, mjere zabrane napuštanja BiH, da ne kažem i najradikalniju mjeru određivanja pritvora jer eto, ne odaziva se na pozive suda. Ko bi izvršio tu naredbu? U svakom slučaju izvršenje naredbe bi bilo u nadležnosti organa BiH znači SIPA-e jer siguran sam da MUP Republike Srpske ne može niti hoće izvršiti takvu naredbu", kaže Stojanović za ATV i poručuje:

Žunić: Optužnica Tužilaštva BiH govori koliko je BiH apsurdna

Žunić: Optužnica Tužilaštva BiH govori koliko je BiH apsurdna

"Šta to znači? Ući u Republiku Srpsku i napraviti hapšenje predsjednika Republike? To je puč. Nesagledive posljedice mogu proizaći iz toga. Kome to treba? Stojim iza toga da na ovaj način optužiti nekoga za nametnuto krivično djelo je neviđeni presedan koji po meni nije opravdan".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

- Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH, podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika (1959.) i Miloša Lukića (1987.) - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Novaković Bursać: Podizanje optužnice politički akt i pritisak

Novaković Bursać: Podizanje optužnice politički akt i pritisak

Dodika terete zbog "nepoštivanja odluka Kristijana Šmita", dok je protiv Lukića podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Srpske.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм