Carinici štrajkovali

Štrajk radnika UIO: Carinici štrajkuju tako što rade više

 • Izvor: ATV
 • 05.04.2022. 19:20

Malo ko bi rekao da se na graničnom prelazu Gradiška danas dešavalo nešto neobično. Ako za to nisu čuli u medijima, niko od putnika ne bi mogao da zaključi da su carinici puna dva sata - štrajkovali.

Čudno i jeste to što carinici štrajkuju tako što praktično rade više. Inače su vozila koja prelaze granični prelaz pregledali po slobodnoj procjeni. Danas, niko nije mogao da pređe ovdje u Gradišci, a da prethodno nije otvorio gepek.

“Molim Vas samo dva metra naprijed, pa otvorite gepek.”

Gužve, barem što se putničkih automobila tiče, nije bilo. Možda zato što ni kontrole nisu trajale dugo. Kamiondžije nisu bile iste sreće. Njih je i danas zadesila kilometarska kolona. Ne samo zbog štrajka. Tako im je, kažu, svaki dan.

“Štrajk, jesmo čuli, ali standardno čekanje.”

“Čekamo uvijek po par sati, nikad ne pređemo za sat-dva, uvijek po 7-8 sati i to je tako non stop. Slabo se radi, nikako.”

Štrajkovaće carinici, ali i svi zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje svaki dan od 12 do 14 na svim prelazima i terminalima dok im se ne ispune zahtjevi. Traže jedna položaj svih u Upravi, ali i veće plate.

“Osnovica za obračun je 2008. godine bila 535 KM, danas iznosi 476 KM, što je nedopustivo, pogotovo ako u obzir uzmemo da prihodi iz poreza rastu iz mjeseca u mjesec”, rekla je Ana Mrnjavac, predsjednik Sindikata.

Ako carinici u štrajku istraju do vikenda, na graničnim prelazima bi moglo poprilično da se zagužva. Tim danima su kolone ionako duže neko tokom ostatka sedmice, pa bi vozači trebalo da se naoružaju strpljenjem.


Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:20 Na ivici terena

  Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u trećoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.