Carinici štrajkovali

Štrajk radnika UIO: Carinici štrajkuju tako što rade više

  • Извор: АТВ
  • 05.04.2022. 19:20

Malo ko bi rekao da se na graničnom prelazu Gradiška danas dešavalo nešto neobično. Ako za to nisu čuli u medijima, niko od putnika ne bi mogao da zaključi da su carinici puna dva sata - štrajkovali.

Čudno i jeste to što carinici štrajkuju tako što praktično rade više. Inače su vozila koja prelaze granični prelaz pregledali po slobodnoj procjeni. Danas, niko nije mogao da pređe ovdje u Gradišci, a da prethodno nije otvorio gepek.

“Molim Vas samo dva metra naprijed, pa otvorite gepek.”

Gužve, barem što se putničkih automobila tiče, nije bilo. Možda zato što ni kontrole nisu trajale dugo. Kamiondžije nisu bile iste sreće. Njih je i danas zadesila kilometarska kolona. Ne samo zbog štrajka. Tako im je, kažu, svaki dan.

“Štrajk, jesmo čuli, ali standardno čekanje.”

“Čekamo uvijek po par sati, nikad ne pređemo za sat-dva, uvijek po 7-8 sati i to je tako non stop. Slabo se radi, nikako.”

Štrajkovaće carinici, ali i svi zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje svaki dan od 12 do 14 na svim prelazima i terminalima dok im se ne ispune zahtjevi. Traže jedna položaj svih u Upravi, ali i veće plate.

“Osnovica za obračun je 2008. godine bila 535 KM, danas iznosi 476 KM, što je nedopustivo, pogotovo ako u obzir uzmemo da prihodi iz poreza rastu iz mjeseca u mjesec”, rekla je Ana Mrnjavac, predsjednik Sindikata.

Ako carinici u štrajku istraju do vikenda, na graničnim prelazima bi moglo poprilično da se zagužva. Tim danima su kolone ionako duže neko tokom ostatka sedmice, pa bi vozači trebalo da se naoružaju strpljenjem.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.