Горан Петронијевић

"Суд БиХ се претвара у пријеки суд против Додика, јасно због чега је Узуновићева на задатку“

 • Извор: АТВ
 • 06.02.2024. 19:09

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да се Суд БиХ претвара у пријеки суд против предсједника Републике Српске Милорада Додика и да је сада јасно због чега је у том процесу на задатку судија Сена Узуновић.

"Људи, завршен је рат. Више нема војних судова, нема пријеких судова, а овај суд се претвара у пријеки суд. Сада је јасно због чега је она добила задатак какав је добила. Њој би било мјесто са друге стране и требало би да сједи тамо гдје сједи Додик, али пред неким другим судом да је било правде и права", рекао је Петронијевић Срни.

Он је навео да је буквално шокиран након што је добио потпуну информацију о дешавањима на суђењу предсједнику Републике Српске у Сарајеву, јер све указује на то да се Суд БиХ претвара у пријеки суд против Додика.

Коментаришући јучерашње рочиште, на којем се у улози досадашњег поступајућег судије Мирсада Стрике појавила Узуновићева, Петронијевић је оцијенио да је оно што се догађало у Суду БиХ још један од доказа потпуно незаконитог понашања тог суда.

Уловио чудно провидно створење: Тражио помоћ стручњака

Уловио чудно провидно створење: Тражио помоћ стручњака

"Та врста односа према странкама и начин на који је дошло до замјене судије су недопустиви и то је ван свих могућих судских стандарда", рекао је Петронијевић.

Како каже, он би разумио да је судија Стрика изузет из неких разлога и да је додијељен други судија, али је проблем у томе што је судско вијеће одбило приједлог за изузеће, а онда замијенило судију.

"То имплицира да он очигледно није подлегао свим њиховим притисцима или није удовољио свим њиховим захтјевима који су му били упућени у тој фази поступка", сматра Петронијевић.

На питање како коментарише документ који показује да је Узуновићева била помоћник команданта за правне послове у 5. брдској бригади Армије БиХ, као и да је током рата била судија мостарског војног суда у одјељењу у Коњицу, Петронијевић је рекао да то, уколико се покаже да је документ аутентичан, објашњава многе ствари.

Сматра и да је апсурдно да се неко ко се залаже за независну и међународно признату БиХ у оквиру Дејтонског споразума оптужује и "дави". 

"Оптужујете га за сецесију, а оне који руше тај Дејтонски споразум проглашавате државотворцима. То је невјероватно и то је потпуни апсурд", указао је Петронијевић.

Вулин: Срби треба да се понашају као један народ са једном политиком

Вулин: Срби треба да се понашају као један народ са једном политиком

Он је појаснио да суђење Додику треба посматрати и са политичког и геополитичког аспекта, јер се дешава у вријеме када се Американцима и Британцима страховито жури да ослабе Србе уочи великих свјетских промјена.

"Ради се пуном паром да се српски фактор на Балкану разори што је могуће више. Сви они, и они на Острву и они преко океана, који сада управљају, знају да ова ситуација неће потрајати дуго и да већ на јесен, када се оконча ово што ће се окончати на Истоку, Балкан неће изгледати овако као сада", истакао је Петронијевић.

Наводећи да је из Приштине добио документ који показује да се у врху приштинских власти отворено говори о томе да хитно морају да српски фактор сведу на најмањи могући утицај, Петронијевић је указао да Албанци очекују да ће у догледно вријеме Американци промијенити спољну политику према Косову, и то дотле да је у питању и опстанак базе Бондстил.

"Све је исто и са оне стране Дрине. Зато се њима страшно жури. Иако то неће јавно да кажу, они предвиђају да ће Европа и Балкан у наредне двије-три године изгледати потпуно другачије, али то неће јавно да кажу. То је разлог за интензивирање континуираног и координисаног притиска на Србе", закључио је Петронијевић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.