Afera “Respiratori”

Suđenje Novaliću i ostalima: “Respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu”

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2022. 18:10

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM, svjedok odbrane, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić pojašnjavao je svoje tvrdnje o tome da su uvezeni respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu.

Odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića, Džemić je rekao da se iz specifikacije uređaja moglo zaključiti da su respiratori ACM 812A prvenstveno namijenjeni stacionarno u prostorijama intenzivne njege, operacionim salama, a da mogu biti korišteni i kao mobilni uređaji uz bocu kiseonika.

Svjedok je rekao da je u specifikaciji uređaja navedeno "emergency room", što je u prevodu razumio kao intenzivna njega.

Džemić je naveo da u dokumentaciji za respirator ACM 812A piše da se ovaj uređaj uglavnom koristi za oživljavanje pacijenata nakon operacije, utapanja, trovanja, udara struje, te da se može koristiti i za pacijente sa akutnim respiratornim zatajenjem.

Odgovarajući na pitanje tužioca o izjavi o usklađenosti, koja nije dostavljena uz uvezene respiratore, a u kojoj se navodi namjena medicinske opreme, Džemić je rekao da izjava postoji i treba je zatražiti uvoznik ili distributer respiratora.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović, nakon odgovora svjedoka o izjavi o usklađenosti i njenom dostavljanju uz konkretan proizvod, rekla je da da je to bitan dokument, na šta su odbrane reagovale.

Tužilac je tvrdio da je kineska firma od koje je Federacija BiH uvezla sporne respiratore dobila samo sertifikat kvaliteta proizvodnje, ali da nije izdat za respirator ACM 812A, prenosi Birn.

S tim se nisu složile odbrane, koje su predočile dokumente koja je izdala njemačka firma koja je obavila kontrolu kod kineskog proizvođača.

Branilac federalnog premijera Vasvija Vidović uložila je i preostale materijalne dokaze, među kojima i odgovor iz laboratorije "Verlab" da je dokumentacija o sertifikaciji respiratora izuzeta.

Prema njenim riječima, odbrana želi da ovim i sličnim dokazima pokaže "nezakonitost postupanja i pritiske Tužilaštva".

Tužilac Pašić je naveo da je ta dokumentacija izuzeta po odluci Opštinskog suda u Sarajevu u okviru istrage o nesavjesnom liječenju i upotrebi respiratora.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje će biti nastavljeno 13. aprila.  


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.