Препоруке Венецијанске комисије

Тадић: Још један театар апсурда

  • Извор: Глас Српске
  • 20.03.2024. 08:23

У Уставу БиХ постоји члан који јасно каже да судије служе до навршене седамдесете године живота. Идеја да противуставно наставе радити након навршених седамдесет година живота јасно показује да су преостале судије тог суда и њихови страни ментори спремни да драстично кршећи Устав БиХ наставе његово злоупотребљавање против Дејтонског мировног споразума и БиХ у цјелини, рекао је за Глас Српске правник Огњен Тадић коментаришући препоруке Венецијанске комисије, која је на сједници одржаној 15. и 16. марта разматрала које кораке може предузети Уставни суд БиХ како би се спријечила потпуна парализа у његовом раду.

Предложили су неколико корака, међу којима су најбитнији - продужење мандата судија након што напуне 70 година живота и промјене у начину гласања - да се пропише да се одлуке убудуће доносе већином гласова присутних судија, што значи да више неће бити нужно пет гласова, већ четири или три.

Према ријечима Тадића, сада се јасно види колико је заправо Република Српска била искрена и у праву када је тврдила да својим одлукама и ставовима жели да заштити БиХ, Уставни суд БиХ и саму себе од оних који користе ово тијело с циљем рушења Дејтонског мировног споразума.

Тадић: Кад посегну за кршењем Устава, јасно да смо били у праву

Тадић: Кад посегну за кршењем Устава, јасно да смо били у праву

„Све што странци раде је прост покушај да побјегну од недвосмислене правне норме Устава БиХ која каже да Уставни суд БиХ има девет чланова, а без чијег поштовања тај суд не може вршити уставне надлежности. Као и у сваком театру апсурда, тако и у овом, ова трагична представа завршиће тишином, а посљедњи у позоришту угасиће свјетло“, поручио је Тадић.

Бивши судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић наводи да Венецијанска комисија није орган који доноси обавезујуће одлуке, већ само даје препоруке које су често политичког карактера.

Сматра да се тиме жели подржати оно на чему Бошњаци дуго инсистирају, а то је да овај суд доноси одлуке простом већином у односу на број присутних судија које гласају. То у БиХ, како каже, није могуће, јер се до сада овдје често показало да је Уставни суд орган који хоће у потпуности да реконструише унутрашњу уставну структуру и да промијени политички поредак у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.