Директор Управе за индиректно опорезивање

Тегелтија: Прикупљени приходи први пут ће премашити 10 милијарди КМ

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2023. 16:01

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија рекао је данас у Бањалуци да ће први пут од оснивања УИО прикупљени приходи од индиректних пореза премашити 10 милијарди КМ годишње.

Руководство Управе на челу са Тегелтијом упознало је данас чланове Заједничке комисије за реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ о свим важним актуелним темама у вези са индиректним порезима, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Приликом посјете УИО, разговарано је о приједлозима законских рјешења која се односе на ПДВ, царину и акцизе, а који се посљедњих мјесеци често помињу у јавности, посебно у смислу многобројних захтјева за ослобађање од плаћања ПДВ-а, умањење стопе или захтјева за поврат ПДВ-а на широк спектар добара.

На састанку је било ријечи о потреби за свеобухватном измјеном Закона о ПДВ-у и о систему индиректних пореза, као и о потреби техничког јачања интерних капацитета УИО.

Саговорници су размијенили мишљења и о статусу неколико усвојених иницијатива у оквиру Парламентарне скупштине БиХ, као што су укидање ПДВ-а на донирану храну, те повећање прага за улазак у систем ПДВ-а, али и о плановима и могућностима повећања горње границе за набавку возила за особе са инвалидитетом, те плана у вези са обновом граничних прелаза који су у лошем стању.

На састанку руководства Управе и делегације Комисије било је ријечи и о систему који је на снази, а односи се на плаћање ПДВ-а на лијекове, на таксе приликом регистрације нових привредних субјеката, а размијењене су и информације о могућностима и ризицима помјерања коначног дана за обрачун ПДВ-а.

У саопштењу је наведено да су истакнути и лоши услови за рад у сједишту Управе и у Регионалном центру Бањалука, те је указано на потребу боље техничке опремљености УИО с циљем што бољег обављања основних задатака, првенствено пружања квалитетније услуге пореским обвезницима.

У делегацији Заједничке комисије за реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ били су предсједник Ермина Салкичевић Диздаревић, замјеник предсједавајућег Илија Цвитановић, те чланови Сњежана Новаковић Бурсаћ, Младен Босић и Шемсудин Дедић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.