Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Tegeltija: Džaferović došao u Njujork da spriječi moje obraćanje pred SB UN

  • Извор: АТВ
  • 13.05.2022. 18:47

Jasno je da je Šefik Džaferović došao u Njujork samo da spriječi moje obraćanje pred Savjetom bezbjednosti UN i tim postupkom spriječio je i pravu sliku stanja u BiH, to iz Njujorka poručuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegltija.

Još jednom se pokazalo da DKP na čijem su čelu predstavnici bošnjačkog naroda zloupotrebljavaju tu situaciju, baš kako se Sven Alkalaj oglušio o zahtjevu Tegeltije kao nadređenog da uputi notu u Savjet bezbjednosti. Uprkos opstrukcijama bošnjačkih diplomata, Tegeltija je dostavio svoj izvještaj svim članicama Savjeta bezbjednosti, a sa ruskim i kineskim ambasadorima održao i sastanke. 

"Veliki broj problema u BiH postoje, ali da nisu ni ključni problemi oni koje je naglasio Šmit u svom obraćanju i gospodin Džaferović, a niti su krivci u BiH oni koji su apostrofirani i jedan i drugi u svojim izvještajima", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

I dok se sarajevska čaršija bavila opstrukcijama u Njujorku, šef diplomatije EU Žozef Borelj, pozvao je Milorada Dodika na večeru sa liderima zapadnog Balkana, a kasnije i na odvojenom sastanku sa Boreljem, gdje se govorilo o najaktuelnijim pitanjima. S tim je EU stavila doznanja ko im je partner iz BiH za pregovore o ozbiljnim temama.

"U isto vrijeme Brisel je prepoznao činjenicu, i ne samo prepoznao već činjenično da je gospodin Dodik jedan od ključnih igrača na Zapadnom Balkanu, da je to čovjek koji ima uvijek u rukavu nekakvo rješenje i imam spremnost na dogovor i dijalog", rekla je Ana Trišić Babić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Upravo je briselska večera izazvala nezadovoljstvo u Sarajevu. Uslijedili su napadi na Kristijana Šmita da je u svom izvještaju bio blaži, nego, što su federalni mediji objavljivali. Na meti se našao i Šefik Džaferović. Pljuštale se uvrede, između ostalih da je toliko nesposoban da bez pomoći Svena Alkalaja tamo ne bi mogao ni konzervu da otvori.

U Njujorku se pokazalo i veliko neznanje hijerarhije u BiH, tvrde politikolozi.

"Jako je bitno naglasiti da je to političko nepoznavanje BiH, s obzirom da predsjedavajući Predsjedništva BiH znači da je to neko ko koordiniše sjednicama i nije ni na koji način hijerahijski i vertikalno nadređen niko nikom u tom tijelu, s obzirom da je to kolektivni organ", rekao je Filip Matić, politikolog.

Poslije briselske večere lidera, u Sarajevu skoro niko više i ne govori o onome što se čulo u Njujorku. Probošnjačke stranke počele su da okrivljuju SDA za to što niko od Bošnjaka nije bio na sastanku lidera Zapadnog Balkana. 


Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок