Сташа Кошарац

"Текст закона о Суду БиХ није усаглашен, продужен рок за седам дана"

  • Извор: СРНА
  • 12.03.2024. 14:39

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да текст закона о Суду БиХ није усаглашен, те да се о њему на данашњој сједници Савјета министара није ни расправљало, него да је дат рок од седам дана да радна група покуша да нађе рјешење.

"Српска има капацитет да може одредити мјесто сједишта апелационог од‌јељења Суда БиХ. Најприје на основу чињеница да странци и те како утичу на правосуђе у БиХ и цијенимо да локација Апелационог од‌јељења треба да буде што више удаљена од Сарајева како би се смањио утицај. Имамо право да са нашим партнерима из Федерације БиХ преговарамо о сједишту", рекао је Кошарац.

Кошарац је рекао да је кључно питање сједиште апелационог од‌јељења Суда БиХ, те да су јасно исказани ставови Републике Српске да сједиште треба да буде у Бањалуци.

Кошарац: Опозиција Српске дезавуише јавност лажним наративом о преносу надлежности

Кошарац: Опозиција Српске дезавуише јавност лажним наративом о преносу надлежности

"Цијенимо да се нису створиле претпоставке за изјашњавање о закону о суду БиХ, цијенећи важност да се овај закон усвоји на нивоу БиХ", рекао је Кошарац.

Он је рекао да је важно остати на трагу договора из Лакташа, а то је да је једино адекватно рјешење у БиХ договор домаћих политичара, без уплитања странаца.

"Можемо констатовати да је то један од модела који се треба примјењивати у БиХ и у будућем периоду, уважавајући уставне надлежности", рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Кошарац је рекао да је питање закона о Уставном суду и страних судија међу 14 приоритета, те да ће се морати наћи на дневном реду.

"Ми од тога нећемо одустати. Треба апеловати на партнере да то разумију", рекао је Кошарац и додао да то по споразуму партнера долази на дневни ред у априлу.

Он је напоменуо да је кључно питање и затварање канцеларије ОХР-а, те да и на томе треба заједно радити јер је ОХР непотребан у БиХ.

Коментаришући наговјештај да ће Европски савјет дати зелено свјетло за отварање преговора са ЕУ, Кошарац је рекао да је умјерени оптимиста.

"Треба похвалити све чланове радне групе за све оно што смо урадили у БиХ у партнерству на свим нивоима власти. Уложено је доста напора. Направљено је доста резултата договором унутар БиХ и партнера у власти на нивоу БиХ", рекао је Кошарац.

Он је истакао да је најава отварања преговора БиХ са ЕУ резултат рада домаћих актера без уплитања странаца и да је свака одлука донесена на основу ставова институција Српске, ФБиХ и они на нивоу БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм