Годину дана

Турска још није утврдила локацију Махмуљина

  • 07.11.2023. 13:47

Готово годину дана од расписивања потјернице за некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибом Махмуљином, који је осуђен за злочине над српским цивилима и војницима у Возући и Завидовићима, Турска још није утврдила његову локацију иако јој је послата замолница Суда БиХ за његово изручење.

Из Министарства правде у Савјету министара речено је да су у септембру дипломатским путем од правосудних тијела Турске обавијештени да локација Махмуљина "још није утврђена".

Суд БиХ подсјећа да Махмуљин није ступио на издржавање казне затвора 6. децембра 2022, а према посљедњој информацији коју имају, он се налази у Турској на лијечењу, јавља "Детектор".

Mahmuljin u vili Bakira Izetbegovića

Mahmuljin u vili Bakira Izetbegovića

"Доставио је медицинску документацију клинике из Турске, а Суд нема информације да ли је осуђени завршио са лијечењем. Према посљедњој информацији коју је Суд БиХ добио од Турске, осуђени Сакиб Махмуљин није још лоциран у Турској", навели су из Суда БиХ, који је у новембру прошле године издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином.

Након што се није јавио на издржавање казне, Суд БиХ је послао замолницу Турској за његово изручење.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. у Возући и Завидовићима.

Objavljena informacija da je Mahmuljin u Izetbegovićevoj vili u Izmiru - izvršiti hitnu provjeru

Objavljena informacija da je Mahmuljin u Izetbegovićevoj vili u Izmiru - izvršiti hitnu provjeru

Махмуљин је осуђен за ратни злочин против цивилног становништва на једну годину, за ратни злочин против рањеника и болесника на годину и шест мјесеци, за ратни злочин против ратних заробљеника на шест година и шест мјесеци затвора, те му је изречена јединствена казна од осам година затвора, преносе Независне.

Ова пресуда је изречена након обновљеног суђења, када је уважена жалба одбране на првостепену пресуду којом је Махмуљин осуђен на десет година затвора јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници одреда "Ел муџахедин", јединице из састава Трећег корпуса, којима је био директно надређен. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)