Сања Вулић

"У БиХ је неопходно вратити демократију и ослободити је ропства од ОХР-а"

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 13:04

У БиХ је неопходно вратити демократију и ослободити је ропства од ОХР-а, рекла је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић и истакла да је СНСД апослутно опредијељен за испуњавање свих услова како би БиХ постала чланица ЕУ.

У обраћању на данашњем састанку у Сарајеву са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и премијерима Холандије и Хрватске Марком Рутеом и Андрејем Пленковићем, Вулићева је рекла да СНСД јесте и жели да буде конструктиван партнер, али је важно нагласити, да је у БиХ неопходно вратити демократију.

"Све док у БиХ имамо ОХР, Кристијана Шмита који нема потврду Савјет безбједности, а за кога и ви у свом обраћању, у дијелу када говорите о његовој интервенцији током изборног процеса 2022, кажете да је високи представник, постављам питање како је за било кога високи представник потребна потврда у Савјету безбједности, што овај нема?

Вама су сада избори. Замислите ситуацију да неко дође у вашу земљу и каже: 'Не, не свиђа ми се побједа госпође Урсуле и измисли неко пребројавање гласова, које закон не познаје. И када се преброје гласови, Ви опет побједник, а онда тај странац дође и покушава извршити вашу политичку ликвидацију?", упитала је Вулићева.

Она је рекла за Срну да је указала да Шмит жели на силу да Србима одузме легитимно изабраног предсједника Републике Српске кроз судски процес и закон који је осмислио он, а не парламентарци.

Вулићева је истакла да од постојања Парламентарне скупштине БиХ, тај закон није донесен, јер га нису донијели парламентарци.

"Ви знате да је хрватском народу онемогућено да имају свог легитимно изабраног представника, сада то покушавају и са Србима. То је насиље, то је недопустиво, то није демократија", рекла је Вулићева на састанку у Сарајеву.

Наводећи да ОХР од БиХ чини колонијалну земљу, Вулићева је истакла да СНСД жели да БиХ испуни све услове. "Европска унија је наша велика шанса за будућност због слободе кретања роба, услуга, радника, олакшавања превоза, интеграције енергетског тржишта... Али, и сами сте свјесни да судије-странци немају шта да траже у европској, просперитетној земљи", нагласила је Вулићева.

Она је појаснила да у свакој демократској земљи парламентарци доносе законе. "Да би били ефикасни у свом раду, неопходно је да нам помогнете и ову земљу ослободите ропства у којем се налази од ОХР-а. Да бисмо били ефикаснији и бржи на путу ка ЕУ потребно је да се БиХ обезбиједе лакши услови имајући у виду сложеност њеног самог функционисања", констатовала је Вулићева.

Она је указала да је европски пут БиХ могућ уз поштовање уставних надлежности ентитета и свих нивоа власти БиХ, те примјену механизма координације.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: