Marina Pendeš

U BiH ostalo nešto više od sedam hiljada tona naoružanja

  • 09.09.2019. 16:24

U BiH je od 24.000 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, ostalo nešto više od 7.000 tona, stim da je tu uračunata i perspektivna municija, rekla je ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš.

Pendeševa je rekla novinarima u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je organizator Misija OEBS-a u BiH, bilo riječi o nastojanjima da se doprinese povećanju stepena bezbjednosti u BiH na način da sva nebezbjedna municija, ekplozivna sredstva i viškovi naoružanja budu na adekvatan način zbrinuta.

Ona je podsjetila da su, prema odluci Predsjedništva BiH, uništavanje, doniranje i prodaja metode zbrinjavanja nebezbjedne municije, ekplozivnih sredstava i viškova naoružanja.

"Resorno ministarstvo nikada nije raspisalo konkurs kada je u pitanju prodaja", rekla je Pendeševa i dodala da je do sada samo bilo zastupljeno uništavanje i doniranje.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Aleksander Čupligin istakao je da ova misija pruža podršku bezbjednom upravljanju naoružanjem i municijom u posjedu Oružanih snaga BiH i da radi na unapređenju bezbjednosti infrastrukture na perspektivnim lokacijama skladišta.

On je istakao da je Misija OEBS-a zajedno sa svojim međunarodnim i domaćim partnerima realizovala projekat "Sejfap", zahvaljujući kojem su ostvarena konkretna poboljšanja infrastrukture na lokacijama skladišta municije i naoružanja.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta otvorena je i laboratorija za testiranje municije.

Čupligin je rekao da će OEBS i dalje biti pouzdani partner Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te sa njima zajednički raditi na unapređenju bezbjednosne infrastrukture i umanjenju preostalih bezbjednosnih rizika.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм