U FBiH od korone preminula 2.491 osoba: Stigle vakcine, oni se pitaju "Zašto ruska"?

  • 01.02.2021. 15:53

Prvi kontingent ruskih vakcina Sputnjik V stigao je u BiH, te se trenutno nalazi na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, ali se dosta građana FBiH pita, "Zašto ruska"?

BiH je vakcine pokušala obezbijediti putem programa "Kovaks", ali nema naznaka kada bi vakcine mogle stići. Organizatori su naplatili avanse, ali nisu organizovali bilo kakve isporuke, saopšteno je 29.01.2021. iz Predsjedništva BiH.

Samo dan nakon što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik saopštio da je uspio obezbijediti 100.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, stiglo je obavještenje Ministarstvu Civilnih poslova Globalne alijanse za vakcinu, da će BiH, kako je najavljeno, sredinom februara dobiti 23.400 doza Biontek-Fajzer vakcina, a do kraja februara i od 153.600 do 259.200 doza Astrazeneka.

"Veoma smo srećni što možemo podijeliti s vama pismo direktora KOVAKS-a u kome se nalaze posljednje informacije o distribuciji vakcina za BiH putem KOVAKS mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodelu koja je direktno kreirana prema BiH“, saopštilo je Ministarstvo.

Međutim, dostava ovih vakcina najavljivana je još u januaru, tako da je konačna dostava prolongirana na duže od mjesec dana. Iako su u BiH danas stigle ruske vakcine, komentari iz Federacije BiH nisu nešto na čemu se može reći "svaka čast", više spadaju u kategoriju "očekivano".

Zbog toga što su komentari na društvenim mrežama javni, objavićemo i imena osoba koje ostavljaju takve komentare radi autentičnosti.

Alem Bešlić: Što ruska

Meho Mujčić: Ko će to primiti. Čuj ruska. Ako je ko lada, napredna nema šta.

Almasa Bećirović: Smeće

Emi Na: Neće ih niko

Safeta Ralf Mayer: Tjeraj to za Banjaluku i Laktaše

Bilo je i onih naravno koji su podržali vakcinaciju i čestitali zvaničnicima koji su uspjeli da obezbijede potrebne doze. Mnogo je i onih koji su sarkastično kritikovali histeriju zbog ruske vakcine.

 

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)