Сулуда одлука

У Јошаници убијали дјецу и старе, а Суд БиХ одбио оптужницу за злочине

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2023. 19:16

Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над српским цивилима у Јошаници је срамна. Монструозна, колико и злочини који су почињени 92. над д‌јецом и старима, поручују из Републике Српске. Из Суда кажу да су мјеста напада била легитимни војни циљ. Ово је сулудо чак и за Тужилшатво БиХ које ће уложити жалбу.

"Тужилаштво БиХ није сагласно са таквим наводима, јер је оптужницом обухваћено убиство 75 особа, углавном цивила, међу којима 31 жена, малољетна лица, укључујући и дијете од двије године, као и особе старије животне доби, које никако не могу бити легитиман војни циљ, што је и став стручног вјештака", каже Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Вијест из Суда ударила је тамо гд‌је највише боли. Из организација проистеклих из одбрамбно отаџбинског рата позивају судије из Републике Српске да се повуку из Суда БиХ. 

"То је и птицама на грани јасно да не може бити разлог због непотврђивања оптужнице. Буквално се тражио неки разлог само да би то било одбијено. Претпостављајући да су то била лица која би одговарала по комнадним одговорностима не само за Јошаницу већ и за остала мјеста", каже предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

"Позивамо све судије из Републике Српске, све Србе који раде у тој институцији да поднесу оставке и изађу из тог суда. Само на тај начин ће нам показати да нису у спрези са тим судом и да нису саучесници у томе што се дешава над српским народом", каже предсједник Скупштине, Бранимир Којић.. 

У Јошаници је на Никољдан 92. убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени. Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом

"Колико то Срба треба да буде убијено да би се уопште стигла оптужница након 31 годину а онда и потврдила. Очито 56 Јошаничких Срба није довољно. Да ли то треба да буду и млађа д‌јеца која су убијена од двије и по године. Па да имамо судски епилог ових злочина", каже в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић. 

Ово је још једна потврда да се унапријед зна да се Срби могу убијати, и да неће бити ратних злочинаца за убиства Срба, кажу из Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм