Nepromišljena odluka

"Udržano glasanje BiH u Savjetu Evrope faul bez potrebe"

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2023. 19:06

BiH službeno nije priznala tzv. Kosovo, i to je putokaz kojim se mora voditi. Glasati uzdržano u Savjetu Evrope je faul bez potrebe. Ako ste uzdržani, vi ste zapravo protiv. Ne može se sjediti na dvije stolice, jasna je poruka iz Srbije. Međutim, očigledno su važniji unutrašnji konflikti, nego unutrašnja stabilnost, mišljenja je profesor na FPN-u u Banjaluci, Miloš Šolaja. Napravljen je veliki prekršaj.

"Mislim da je to vrlo nepromišljeno i jedan vrlo površno donesena odluka. Neko je sebi uzeo za pravo da donese jednu tako odluku i da naruši čitav taj jedan princip. Zašto onda Republika Srpska sad po tom istom principu ne bi podnijela zahtjev da postane članica Savjeta Evcrope. Kosovo je uvijek presedan i nećemo ići izvan toga. Ko je odlučio da je presedan, zašto, kako?", kaže Šolaja.

Odluku je na kraju donio kadar iz Republike Srpske, što je bio dodatni udarac. Razumljivo, da je Srbija djelovala ogorčeno, mišljenja je diplomata Borislav Marić. Međutim, nije se smjelo desiti da ambasador ne prisitsvuje glasanju. Ne postoji funkcija zamjenik ambasadora. Jasno je. Šef države vodi spoljnu politiku. Ako nema saglasnosti, nema ni odluke.

"Predsjedništvo kao kreator spoljne politike nikad nije donijelo odluku o priznavanju samoproglašenog Kosova , automatski svaki predstavnik, bilo koji nivo da je u pitanju, ambasador, ministar, savjetnik, sekretar je bio dužan da glasa protiv", kaže Marić.

Tzv. Kosovo može da zaboravi članstvo u UN-u, kaže profesor Šolaja. Broj država koji ga priznaju je sve manji.

"EU nikad nije priznala Kosovo, zato što se spoljnopolitičke odluke donose konsenzusom. To pitanje ulaska u UN zavisi od Kine, koja nikada neće priznati Kosovo", kaže Šolaja.

Glasanje u Parlamentaroj skupštini Savjeta Evrope tek predstoji. Tamo će ići i petočlana delegacije iz BiH. Kakav će biti taj glas, mora biti unaprijed poznato. To će biti i svojevrsni test bh. diplomatije. BiH bi trebalo da utegne i sistem spoljne politike, a to bi najbolje bilo kroz Zakon o spoljnih poslovima, mišljenja su stručnjaci. Ovako, kadrovi pojedinih stranaka vide prostor da rade šta hoće.

Тагови: