Нада Радован Томанић

Ухапшена бивша припадница јединице "Зулфикар" тзв. Армије БиХ, злостављала Србе

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2023. 21:55

Бивши припадник једнице "Зулфикар" такозване Армије БиХ Нада Радован Томанић (51) ухапшена је у САД према оптужбама да је лагала да би добила америчко држављанство, а за вријеме оружаног сукоба у БиХ учествовала је у физичком и психичком злостављању заробљених Срба, а објавило је Министарство правосуђа.

Према оптужници, она је служила у Специјалној јединици такозване Армије БиХ "Зулфикар" током оружаног сукоба у БиХ деведесетих година.

"Заједно са другим војницима специјалне јединице `Зулфикар`, Томанићева је наводно учествовала у физичком и психичком злостављању заробљеника Срба у БиХ на основу њихове етничке припадности, вјере и припадности одређеној друштвеној групи", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства правде САД.

У оптужници је истакнуто да се Томанићева приликом подношења захтјева за натурализацију лажно представила да никога није прогонила због вјероисповијести, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења и да никада није починила кривично дело за које није ухапшена.

Хелез исфрустриран због пропалог спина

Хелез исфрустриран због пропалог спина

"Нада Томанић ужива привилегије америчког држављанства више од 10 година, привилегије које је наводно стекла лагањем да би прикрила кршења људских права које је починила у БиХ", рекла је вршилац дужности помоћника државног тужиоца Никол М. Аргентијери из Криминалистичког одјељења Министарства правде.

Она је нагласила да ће Министарство енергично проводити законе о имиграцији да би осигурало да САД не служе као сигурно уточиште за прогонитеље.

Томанићева се терети по двије тачке за незаконито прибављање натурализације. Ако буде проглашена кривом, пријети јој максимална казна од 10 година затвора по свакој тачки. Осуда би такође резултирала аутоматским одузимањем америчког држављанства. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: