Miro Džakula

UIO BiH: Direktor na odlasku zaposlio nove radnike

  • Извор: АТВ
  • 14.06.2023. 19:47

Miro Džakula kupi stvari iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH, ali koristi svaku priliku da tamo zaposli svoje kadrove.

Tako je na konkursu iz marta, zaposleno više radnika ali njihova imena nisu javno objavljena.  ATV je u posjedu nekoliko novih ugovora o radu.

Nezadovoljni kandidati koji nisu prošli na konkursu trde da nisu dobili obavještenje sa pravom žalbe.

Tvrde da je Džakula imao svoje favorite kojima je pitanja i odgovore unaprijed dostavio. Miro Džakula, u kratkom telefonskom razgovoru poručuje da će sve odgovore dati sutra na press konferenciji.

"Da li sam ja davao unaprijed odgovore kad je u pitanju.. Mislim malo je to pitanje ispod nivoa da direktor institucije daje odgovore televizijama na pitanje. Mislim to je stvarno ispod nivoa", kaže Džakula.

Podobni Srbi, nisu ništa novo kad je u pitanju zapošljavanje na nivou BiH. Nije novina da se često za popunu radnih mjesta koriste procenti popisa iz 1991. godine.

Da li je isto bilo i u ovom slučaju, iz Uprave nismo dobili odgovor. Iz SNSD kažu da je odlazeći direktor iskoristio priliku da uhljebi svoje podbne kadrove.

"Imamo ozbiljnu vrstu disbalansa u smislu poštovanja ustavnih i zakonskih normi kada je u pitanju nacionalna zastupljenost. Ono čime se pokušava napraviti balans, a možemo da govorimo i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH balans se pravi na pozicije sa srednjom stručnom spremom", kaže Milorad Kojić. 

Nezvanično saznajemo i da je za vrijeme mandata Džakule, bilo radnika koji su godinama radili na određeno vrijeme. Saznajemo da je za neke od njih konkurs bio nedostižan, kao i prilika za stalni posao.

Miro Džakula sutra će morati da odgovori na nekoliko pitanja. Ako se ispostavi da su tačne infomracije do kojih smo došli, najbolje pitanje bilo bi da li će istom praksom nastaviti i u nekoj drugoj instituciji.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: