ЦИК БиХ

Усвојена инструкција о праву предлагања политичких субјеката за додјелу позиција бирачких одбора

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 15:12

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ усвојила је на данашњој сједници инструкцију о праву предлагања за додјелу позиција чланова и замјеника чланова бирачких одбора од политичких субјеката, саопштено је из ЦИК-а.

Према усвојеној инструкцији право предлагања за додјелу позиција чланова и замјеника чланова бирачких одбора за сваку основну изборну једницу за овогодишње локалне изборе, из те релевантне основне изборне јединице имају политичка странка, независни кандидат, коалиција или листа независних кандидата која је освојила мандат на локалним изборима 2020. године, а има овјерену кандидатску листу за учешће на овогодишњим локалним изборима у тој основној изборној једници.

Право предлагања има и политичка странка која је освојила мандат на локалним изборима 2020. године у оквиру коалиције, а има самостално овјерену кандидатску листу за учешће на локалним изборима ове године у тој основној изборној једници, као и независни кандидат који је освојио мандат на локалним изборима 2020. године у оквиру листе независних кандидата, а овјерен је за учешће на овогодишњим локалним изборима у тој основној изборној једници.

И коалиција која има овјерену кандидатску листу за локалне изборе ове године, а у чијем саставу је једна или више политичких странака, која/е је/су освојила/е мандат на локалним изборима 2020. године у тој основној изборној јединици, самостално или у оквиру коалиције, односно листа независних кандидата која има овјерену кандидатску листу за овогодишње локалне изборе, а у чијем саставу је један или више независних кандидата који су освојили мандат на прошлим локалним изборима у тој основној изборној јединици, самостално, или у оквиру листе независних кандидата, такође има право предлагања

Право предлагања за додјелу позиција чланова и замјеника чланова бирачких одбора за овогодишње локалне изборе за Градско вијеће града Мостара имају политички субјекти напријед наведени којима је овјерена кандидатска листа у градској изборној јединици Града Мостара /199/, затим ти политички субјекти који имају овјерену само једну или више кандидатских листи у изборним једницима градског подручја имају право приједлагања за чланове и замјенике чланова бирачких одбора само у тим изборним јединицама градског подручја /151-156/.

Након овјере кандидатских листа ЦИК ће сачинити листу политичких субјеката који имају право учешћа у поступку жријабања за додјелу позиција чланова, односно замјеника чланова бирачког одбора за сваку основну изборну једницу и доставити изборној комисији основне изборне једнице.

Раније дати одговори на најчешће постављена питања у вези бирачких одбора биће усклађени са усвојеном Инструкцијом, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: